Till huvudinnehåll
Hittade 689 träffar som innehåller orden av typ Innehåll
Filtrera på typ
Frågor i samband med inspektion 2023-04-26
Vilka kontrollområden som kan vara intressanta vid en inspektion i samband med en utbrottsutredning beror bland annat på vilket eller vilka livsmedel det gäller.
Frågor och svar - FCM 2024-03-13
Ta del av frågor och svar om vad kontrollen av kontaktmaterial innebär och hur kontrollmyndigheterna kan förbereda sitt kontrollarbete.
Frågor och svar efter samråd och remiss 2023-06-02
I samband med digitala samråd i januari 2021 samt under remisstiden i oktober till december 2021 har en del frågor kommit in till Livsmedelsverket angående förslaget till ny riskklassningsmodell och tillhörande föreskrifter. Nedan finner ni de vanligaste frågorna och svaren samlade.
Frågor och svar om nyheter i myndighetsrapporteringen 2024-04-02
Livsmedelsverket får många frågor om förändringarna i myndighetsrapporteringen, och vad dessa innebär för dig som ska lägga in information om verksamheter och kontroller i myndighetens verksamhetssystem. Därför har vi sammanställt en sida med vanliga frågor.
Färdigförpackade livsmedel 2023-01-03
På den här sidan får du veta vad som egentligen räknas som ett färdigförpackat livsmedel. Det finns en definition för det i lagstiftningen. Alla färdigförpackade livsmedel ska vara fullständigt märkta med ett antal obligatoriska uppgifter.
Följa upp livsmedelskontroll 2024-01-26
Livsmedelskontrollen i Sverige följs upp och utvärderas både av de enskilda kontrollmyndigheterna och av Livsmedelsverket. Det gör man för att säkerställa att kontrollen är effektiv och verkningsfull.
Förbereda och genomföra provtagning 2024-04-05
På den här sidan hittar du fakta om hur du i praktiken förbereder och genomför provtagning i offentlig kontroll.
Fördelning av kontrollerna mellan länen 2021-11-15
Den offentliga kontrollen av livsmedels- och foderlagstiftningen i primärproduktionen styrs centralt genom en nationell kontrollplanering. Här får du veta hur länsstyrelserna fördelar kontrollerna mellan sig.
Fördjupning om lagstiftningen 2022-04-26
På denna sida får du veta vilka regler som är särskilt viktiga för företag att följa vid export och när det gäller kontroll av livsmedel vid export.
Förelägganden och förbud 2021-11-05
Förelägganden och förbud är de administrativa åtgärder som kontrollmyndigheten primärt har att använda sig av för att tvinga eller förhindra företagare att göra något.
Föreskrivna regelbundna undersökningar 2023-04-20
På den här sidan hittar du information om undersökningar av dricksvatten enligt 17-18 §§ LIVSFS 2022:12.
Förkortningar 2023-04-26
Vad betyder egentligen alla förkortningarna i handboken? Du hittar dem enkelt och snabbt i sammanställningen här nedanför.
Förkortningar och ordförklaringar 2023-03-01
Vad betyder orden och förkortningarna inom import och gränskontroll av livsmedel och köksredskap? Det får du veta nedan.
Förorening på slaktkroppar av fjäderfä 2024-04-11
Ta del av specifik information om förorening på slaktkroppar av fjäderfä, till exempel vid vilka processteg förorening oftast sker och hur förorenade slaktkroppar ska hanteras. Här får du som är officiell veterinär även veta hur du kan utföra kontroll av förorening på slaktkroppar.
Förundersökning och rättegång 2022-12-28
Nedan finner du Livsmedelsverkets information om och råd inför förundersökning och rättegång.
Förvaringsanvisning 2023-01-03
På livsmedelsförpackningar märkta med sista förbrukningsdag måste förvaringsanvisning också anges. Det krävs annars bara om det är nödvändigt för livsmedlets hållbarhet. Ibland behöver företaget ange hur länge ett livsmedel är hållbart i öppnad förpackning.
G - Livsmedel för särskilda grupper 2023-12-07
Det här lagstiftningsområdet innehåller krav på sammansättning i och information om livsmedel som är avsedda för särskilda grupper av konsumenter. Det gäller spädbarn, småbarn, speciella medicinska ändamål och komplett kostersättning vid viktkontroll.
Genetiskt modifierade organismer - GMO 2021-06-09
På den här sidan hittar du fakta om genetiskt modifierade organismer, GMO, och de regler som styr vad GMO är, vad de får innehålla och hur de får marknadsföras och säljas.
Giftiga metaller - provtagning 2023-06-28
På den här sidan hittar du fakta om tungmetaller, arsenik och tenn samt gränsvärden för dessa metaller och de regler som styr kontrollen.
Glutenfria, laktosfria och andra fri från-livsmedel 2023-10-10
På den här sidan får du allmän information om ”fri från”-livsmedel inklusive specialkost. Du får veta vilka livsmedel det gäller, vilka risker som kan förknippas med livsmedlen och när ett ”fri från”-livsmedel ska anmälas.
God kontrollsed 2022-10-26
Visionen för god kontrollsed är att livsmedelskontrollen ska vara likvärdig och utföras med hög kvalitet. God kontrollsed består av flera initiativ för att förbättra livsmedelskontrollen, göra den mer likvärdig och för att den ska utföras med hänsyn till företagen.
Godkännande av GMO 2022-05-03
GMO får förekomma i livsmedel förutsatt att den är riskvärderad och godkänd inom EU och innehållet är angivet i märkningen på produkten. Det innebär att i EU godkända GMO är säkra som livsmedel. Här får du veta mer om hur Efsa genomför en riskvärdering och om kommissionens godkännandeprocess.
Godkännande av groddproduktionsanläggningar 2021-10-22
På den här sidan hittar du fakta om godkännande av groddproduktionsanläggningar och provtagningskrav.
Godkännande av livsmedelsanläggningar 2021-06-08
Här hittar du central och detaljerad fakta om godkännande av livsmedelsanläggningar med till exempel frågor inför registrering, fakta kring beslut och vad som händer när man inte följer reglerna.
Godkännande av naturligt mineralvatten 2023-11-30
För att få producera naturligt mineralvatten krävs ett godkännande från Livsmedelsverket. Både råvattentäkten och vattnet vid brunnen eller motsvarande, måste uppfylla de regler som gäller för att få användas för utvinning av naturligt mineralvatten. Normalt tar ett godkännande minst ett år.
Godkännande av tillsatser 2022-12-22
För att en tillsats ska få användas i livsmedel måste den vara godkänd av EU-kommissionen. Här kan du läsa om vilka villkor tillsatsen måste uppfylla för att bli godkänd, hur det går till att få en ny tillsats godkänd eller att få använda en tillsats som redan godkänts på fler eller andra sätt.
Granska rutiner för trikinbeslut 2024-02-19
Här ges instruktioner för hur du ska granska företagets rutiner för trikinprovtagning.
Granskning av intyg utfärdade av viltundersökare 2023-08-24
Det intyg som den utbildade personen utfärdar och skickar med kroppar av frilevande vilt ska granskas av kontrollpersonalen i samband med köttbesiktningen. Här hittar du information om vilka obligatoriska uppgifter som måste finnas med och hur du ska agera om någon uppgift saknas.
Gravad fisk 2023-07-11
Läs om hur gravning går till och hur det påverkar fisken. Här finns även länkar till exempel på hur företag kan redovisa faror och risker för gravad fisk i faroanalysens olika steg.
Gravad fisk – Flödesschema och processbeskrivning 2022-07-26
Ta del av exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för gravad fisk, här gravad regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplen för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina frågeställningar.
Gravad fisk - Princip 1 - Identifiera faror 2022-07-26
Nedan hittar du ett exempel på identifierade faror för gravad fisk, i det här fallet gravad regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina frågeställningar.
Gravad fisk - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter 2022-07-26
Ta del av exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) för gravad fisk, här gravad regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Gravad fisk - Princip 3-5 2023-01-05
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder för gravad fisk, här regnbågslax. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Gravad fisk - Princip 6 - Verifiering och validering 2022-07-26
Nedan följer exempel på viktiga punkter att kontrollera om verifiering och validering för gravad fisk, här regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina frågor.
Gravad fisk - Princip 7 - Dokumentation och journaler 2022-07-26
Nedan finner du exempel på hur dokumentation och journaler kan se ut för gravad fisk, i det här fallet gravad regnbågslax. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter inom sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Gravad fisk - Produktbeskrivning 2022-10-20
Ta del av ett exempel på en produktbeskrivning av gravad fisk, i det här fallet gravad regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Groddar - Provtagning och mikrobiologiska kriterier 2021-06-08
På denna sida hittar du fakta om provtagning och mikrobiologiska kriterier vid produktion av groddar. Provtagningen är en del av godkännande processen för groddanläggningar och ska även ske regelbundet under produktionen.
Groddar, skott och microgreens 2024-04-15
På den här sidan hittar du fakta om kontroll av groddproduktion, handel med fröer för groddning, provtagning, spårbarhetskrav och intyg för importerade fröer. Här finns även information vad som gäller för produktion av skott, krasse och microgreens.
Grundförutsättningar - allmänna hygienkrav 2024-01-26
På den här och följande sidor hittar du information om de grundförutsättningar som livsmedelsföretag i leden efter primärproduktionen måste ha koll på.
Grupp 11-15: Mjölk, fermenterade produkter & vegetabiliska alternativ 2022-08-31
På den här sidan hittar du information om vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av produkter i livsmedelsgrupp 11-15.
Grupp 1-3: Grönsaker, frukt, bär och nötter med mera 2022-08-31
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av produkter som ingår i livsmedelsgrupp 1-3.
Grupp 16-18: Ost och motsvarande vegetabiliska produkter 2022-08-31
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av de produkter som ingår i livsmedelsgrupp 16-18.
Grupp 19-20: Matfett och oljor med mera 2022-08-31
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av de produkter som ingår i livsmedelsgrupp 19-20.
Grupp 21-22: Fiskeriprodukter och produkter därav 2022-08-31
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av produkter som ingår i livsmedelsgrupp 21-22.
Grupp 23-24: Kött och produkter som innehåller kött 2022-11-18
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av de produkter som ingår i livsmedelsgrupp 23-24.
Grupp 25: Vegetabiliska produkter 2022-08-31
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av produkter som ingår i livsmedelsgrupp 25.
Grupp 26-30: Färdigrätter 2022-06-10
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av produkter som ingår i livsmedelsgrupp 26-30.
Grupp 31-32: Dressingar och såser 2022-08-31
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av produkter som ingår i livsmedelsgrupp 31-32.
Grupp 4-6: Mjöl, gryn och ris med mera 2022-06-10
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av de produkter som ingår i livsmedelsgrupp 4-6.
Grupp 7-10: Gröt, bröd och pasta med mera 2022-06-10
På den här sidan får du veta vad som gäller för Nyckelhålsmärkning av produkter som ingår i livsmedelsgrupp 7-10.