Till huvudinnehåll
Hittade 176 träffar som innehåller orden under Livsmedelssäkerhet och hygien av typ Innehåll
Filtrera på typ
Provtagning för kontroll av kemiska och radioaktiva faror
Kemiska och radioaktiva ämnen kan förekomma i livsmedel av olika anledningar. Vissa ämnen är miljöföroreningar och kommer in i livsmedelskedjan för att de finns i luft, vatten, jord eller foder. Andra ämnen kan vara rester av produktionsprocessen, som växtskyddsmedel och läkemedelsrester.
Provtagning och analys i offentlig kontroll
På den här sidan hittar du övergripande fakta om provtagning som kontrollmetod och de regler som styr området.
Provtagningsstatistik
Syftet med provtagning är att mäta egenskaper hos en population, till exempel en viss grupp av livsmedel. Av praktiska skäl är det sällan möjligt att ta prov på alla objekt i populationen. Här får du veta mer om statistiska metoder för att kunna dra slutsatser utifrån resultaten från ett stickprov.
Provtagningsutrustning
Det finns en mängd olika redskap som kan användas vid provtagning. Här får du veta vilka redskap och annan utrustning som är lämpligast att använda.
Rakfisk - Flödesschema och processbeskrivning
Nedan hittar du exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters fermenterad fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Rakfisk - Princip 1 - Identifiera faror
Nedan hittar du ett exempel på identifierade faror för fermenterad fisk, här rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina frågeställningar.
Rakfisk - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter
Ta del av exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) företag kan ha identifierat för rakfisk, samt kontrollstrategier. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Rakfisk - Princip 3-5
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder identifierade av företaget för rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Rakfisk - Princip 6 - Verifiering och validering
Ta del av exempel på viktiga punkter att kontrollera vid verifiering och validering av förfarandena vid produktion av rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Rakfisk - Princip 7 - Dokumentation och journaler
Ta del av exempel på hur dokumentation kan se ut för fermenterad fisk, i det här fallet rakfisk. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Rakfisk - Produktbeskrivning
Nedan finner du ett exempel på en produktbeskrivning av fermenterad fisk, i det här fallet rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Rengöring
Rengöringen av lokaler och utrustning har stor betydelse för livsmedelssäkerheten. Här får du veta hur kontroll av rengöringen kan göras och vilka regler som gäller på området.
Riskbaserad kontroll av Listeria i ätfärdiga livsmedel
På den här sidan finns information om vid vilka livsmedelsföretag det är särskilt viktigt att kontrollera om det finns Listeria monocytogenes i livsmedlen.
Riskvärderingar
På denna sida ges en teoretisk introduktion till hur en inspektör kan tänka vid riskvärdering av en enskild situation eller företeelse.
Råd för att minska matsvinnet
Varje år slängs stora mängder mat i storhushåll, restauranger och butiker – mat som hade kunnat ätas. På den här sidan får du som inspektör tips för hur du kan uppmuntra livsmedelsföretagare till att minska matsvinnet.
Salmonella - provtagning
Läs om egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Salmonella.
Shigella - provtagning
Ta del av egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Shigella.
Sillinläggningar
Lär dig mer om processerna för olika slags sillinläggningar. Ta också del av länkar till en rad exempel på hur företag kan redovisa faror och risker för sillinläggningar i faroanalysens olika steg.
Sjukdomsframkallande bakterier
I det här avsnittet beskrivs de fem olika grupper av bakterier som orsakar livsmedelsburen sjukdom, indelade utifrån sjukdomsförlopp/mekanism.
Sjukdomsframkallande Escherichia coli - provtagning
Lär dig om egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av sjukdomsframkallande Escherichia coli.
Sjukdomsframkallande Yersinia - provtagning
Läs om egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av sjukdomsframkallande Yersinia.
Skadedjursbekämpning
Med skadedjur menas råttor, möss, fåglar, kackerlackor och andra djur som kan sprida smitta eller göra maten otjänlig genom sin närvaro i livsmedelslokalen. Här får du information om lagstiftningens krav när det gäller skadedjursbekämpning.
Sockersaltad sill - Flödesschema och processbeskrivning
Nedan hittar du exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för en sockersaltad sill lagd i en tunn sås (lag), här matjessill. Observera att det inte går att kopiera exemplen för alla sorters sockersaltad sill. Varje produkt har sina frågeställningar.
Sockersaltad sill - Princip 1 - Identifiera faror
Nedan hittar du ett exempel på identifierade faror för sockersaltad sill lagd i tunn sås (lag), här matjessill. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters sockersaltad sill. Alla har sina unika frågeställningar.
Sockersaltad sill - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter
Ta del av exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) som företag kan ha identifierat för sockersaltad sill lagd i tunn sås. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Sockersaltad sill - Princip 3-5
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder identifierade av företaget för sockersaltad sill i tunn sås (lag). Det går inte att kopiera exemplet rakt av för alla sorters sockersaltade sillinläggningar. Varje produkt har sina frågeställningar.
Sockersaltad sill - Princip 6 - verifiering och validering
Nedan följer exempel på viktiga punkter att kontrollera om verifiering och validering för sockersaltade sillinläggningar i tunn sås (lag), här matjessill. Det går inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters sockersaltade sillinläggningar. Varje produkt har sina frågeställningar.
Sockersaltad sill - Princip 7 - Dokumentation
Ta del av exempel på hur dokumentation kan se ut för sockersaltad sill i tunn sås (lag), här matjessill. Det går inte att kopiera exemplen för alla produkter i sortimentet. Alla har sina frågeställningar.
Sockersaltad sill - Produktbeskrivning
Nedan hittar du ett exempel på en produktbeskrivning av en sockersaltad sill lagd i en tunn sås (lag), i det här fallet matjessill. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters sockersaltad sill. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Spårbarhet
Kravet om spårbarhet för livsmedel gäller för alla livsmedelsföretagare och kan användas både för att spåra osäkra livsmedel och som ett sätt att bekräfta att den information som ges om ett livsmedel är korrekt. Här får du veta mer om vad som gäller om spårbarhet för livsmedel.
SRM - kontroll vid slakt av får och get
Här hittar du information om vad som bör undersökas och kontrolleras fysiskt vid kontroll av SRM-hantering vid slakt av får och get. Du får också veta vad som kan krävas av livsmedelsföretagaren för att man ska kunna bedöma att en acceptabel nivå är uppnådd.
SRM - kontroll vid slakt av nötkreatur
Här hittar du information om vad som bör undersökas och kontrolleras fysiskt vid kontroll av SRM-hantering vid slakt av nötkreatur. Du får också veta vad som kan krävas av livsmedelsföretagaren för att en acceptabel nivå skall kunna bedömas vara uppnådd.
SRM - kontroll vid styckning av nötkreatur
På den här sidan får du veta vad som gäller för styckning av nötkreatur med ursprung i länder med försumbar BSE-risk respektive länder med kontrollerad eller ej fastställd BSE-risk.
SRM - Lagstiftning på området
På den här sidan hittar du regler som livsmedelsföretagaren ska följa när det gäller specificerat riskmaterial. Här finns också regler som styr den officiella veterinärens kontroll av området.
Stafylokocker och stafylokockenterotoxin - provtagning
Ta del av egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av koagulaspositiva stafylokocker och stafylokockenterotoxin.
Studier enligt bilaga II
På den här sidan finns information om hur studier för att undersöka att kriterierna uppfylls under en produkts hållbarhetstid kan gå till. Fokus ligger på studier av tillväxtmöjligheter av Listeria monocytogenes i ätfärdiga livsmedel för att bedöma vilken livsmedelskategori som produkten tillhör.
Surströmming - Flödesschema och processbeskrivning
Ta del av exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för surströmming. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Surströmming - Princip 1 - Identifiera faror
Nedan hittar du ett exempel på identifierade faror för fermenterad fisk, här surströmming. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina frågeställningar.
Surströmming - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter
Ta del av exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) företag kan ha identifierat för surströmming, samt kontrollstrategier. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Surströmming - Princip 3-5
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder identifierade av företaget för surströmming. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Surströmming - Princip 6 - Verifiering och validering
Ta del av exempel på viktiga punkter att kontrollera vid verifiering och validering av förfarandena vid produktion av surströmming. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Surströmming - Princip 7 - Dokumentation
Ta del av exempel på hur dokumentation kan se ut för fermenterad fisk, i det här fallet surströmming. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Surströmming - Produktbeskrivning
Nedan hittar du ett exempel på en produktbeskrivning av fermenterad fisk, i det här fallet surströmming. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av. Alla har sina unika frågeställningar.
Sushi och sashimi
Lär dig om hur sushi och sashimi tillverkas. Ta också del av länkar till en rad exempel på hur företag kan redovisa faror och risker för sushi och sashimi i faroanalysens olika steg.
Sushi och sashimi - Flödesschema och processbeskrivning
Ta del av exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för sushi och sashimi. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Sushi och sashimi - Princip 1 - Identifiera faror
Ta del av ett exempel på identifierade faror för sushi och sashimi. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina frågeställningar.
Sushi och sashimi - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter
Ta del av exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) företag kan ha identifierat för sushi och sashimi, samt kontrollstrategier. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Sushi och sashimi - princip 3-5
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder identifierade av företaget för sushi och sashimi. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Sushi och sashimi - Princip 6 - Verifiering och validering
Ta del av exempel på viktiga punkter att kontrollera om verifiering och validering för sushi och sashimi. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina frågeställningar.
Sushi och sashimi - Princip 7 – Dokumentation och journaler
Ta del av exempel på hur dokumentation kan se ut för sushi och sashimi. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.