Till huvudinnehåll
Hittade 689 träffar som innehåller orden av typ Innehåll
Filtrera på typ
Varmrökt fisk - Flödesschema och processbeskrivning 2022-07-26
Nedan hittar du exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för varmrökt fisk, i det här fallet varmrökt makrill. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters varmrökt fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Varmrökt fisk - Princip 1 - Identifiera faror 2022-07-25
På den här sidan finner du exempel på identifierade faror för varmrökt fisk, här varmrökt makrill. Observera att du inte kan kopiera exemplet för alla sorters varmrökt fisk. Varje produkt har sina unika faror.
Varmrökt fisk - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter 2022-02-03
Ta del av exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) företag kan ha identifierat för varmrökt fisk, här makrill, samt kontrollstrategier. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Varmrökt fisk - Princip 3-5 2022-07-26
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder identifierade av företaget för varmrökt fisk, i det här fallet varmrökt makrill. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters varmrökt fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Varmrökt fisk - Princip 6 - Verifiering och validering 2022-07-26
Nedan följer exempel på viktiga punkter att kontrollera om verifiering och validering för varmrökt fisk, i det här fallet varmrökt makrill. Det går inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters varmrökt fisk. Varje produkt har sina unika frågor.
Varmrökt fisk - Produktbeskrivning 2022-10-20
Nedan hittar du ett exempel på en produktbeskrivning av varmrökt fisk, i det här fallet varmrökt makrill. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters varmrökt fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Vattenförsörjning 2023-01-23
Vatten som används i mat och till dryck ska vara av dricksvattenkvalitet. Här får du veta vilka regler som gäller för kontroll av vattenförsörjning och is samt när det kan vara tillräckligt med annat vatten än dricksvatten.
Vattenförsörjning - dricksvatten 2023-01-02
På den här sidan hittar du information om vattenförsörjning enligt 8 § punkt 6 LIVSFS 2022:12.
Verifiering av att kontrollen är verkningsfull 2024-01-26
Alla myndigheter som utför livsmedelskontroll ska verifiera att deras kontroll är verkningsfull och lämplig. Syftet är att se om kontrollen uppfyller de krav som finns och att kontrollen förbättras när det behövs.
Verksamheter som hanterar livsmedel av animaliskt ursprung 2024-03-06
För vissa verksamheter som hanterar livsmedel av animaliskt ursprung gäller speciella regler. Här får du veta vilka av verksamheterna som ska registreras respektive godkännas.
Verksamheter som inte omfattas av livsmedelslagstiftningen 2022-02-23
Ta del av information om privathushåll och andra verksamheter som inte omfattas av livsmedelslagstiftningen.
Verksamhetsstyrning i kontrollen 2023-01-04
Verksamhetsstyrning är en process för planering, genomförande, uppföljning, utvärdering och förbättringar. På den här sidan kan du läsa om hur det kan användas i livsmedelskontrollen.
Verkställa beslut om sanktionsavgift 2021-11-05
Läs om hur ett beslut om sanktionsavgift kan verkställas om den som är skyldig att betala inte gör det.
Vibrio - provtagning 2023-04-27
Läs om egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Vibrio.
Viktiga begrepp inom området dricksvatten 2023-01-02
På den här sidan finns information om viktiga begrepp i dricksvattensammanhang.
Viktiga kontaktuppgifter, länkar, dokument och inställningar 2024-02-14
Om frågor uppstår kan du få många svar via de kontaktuppgifter, sökvägar och dokument du hittar här.
Vilken kontroll kan utföras efter gränskontrollen? 2024-03-22
Vad kontrollmyndigheterna ska och kan kontrollera i ledet efter gränskontrollen får du veta här. Läs mer om ansvar och rutiner vid olika situationer, till exempel vid illegal import.
Villkor för hur tillsatser får användas 2022-03-02
För att en tillsats ska få användas i livsmedel måste den vara godkänd enligt tillsatsbestämmelserna. Det finns detaljerade regler om vilka tillsatser som får användas till vilka livsmedel och under vilka villkor. På den här sidan finns mer information.
Vilseledande beskrivningar 2023-01-03
På den här sidan hittar du exempel på livsmedelsinformation som kan vara vilseledande när den beskriver något annat än vad som är typiskt för livsmedlet. Du får även veta hur informationen ska vara för att inte riskera att vilseleda konsumenten.
Vite 2021-11-05
Om ett beslut förenas med vite betyder det att en person eller ett företag blir skyldigt att betala ett visst belopp till staten om hen inte rättar sig efter beslutet. Här får du veta vad som gäller för vite och livsmedelsföretagare.
Wooden breast - bröstmyopati hos fjäderfä 2021-08-03
På den här sidan finns information om bröstmyopatin ”wooden breast” och instruktioner för hur du som är officiell veterinär bedömer sådana bröstfiléer vid besiktning efter slakt av fjäderfä.
Årlig riskuppdatering och omvärldsbevakning 2021-11-15
Ta del av hur underlag tas fram till den ettåriga planen för foder- och livsmedelskontrollen av primärproducenter. Det görs vid en årlig workshop för riskuppdatering och omvärldsbevakning. Där deltar Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SVA och länsstyrelserna.
Åtalsanmälan 2022-12-28
Det huvudsakliga syftet med att åtalsanmäla brott mot livsmedelslagstiftningen är att bidra till att företagen följer lagstiftningen bättre. Här hittar du inledande fakta om åtalsanmälan och får veta hur åtal och administrativa åtgärder kompletterar varandra.
Återanvändbara muggar och matlådor vid servering 2023-05-24
Det finns krav på att företag som serverar livsmedel i engångsmuggar eller engångsmatlådor ska erbjuda kunderna möjlighet att få maten eller drycken serverad i en återanvändbar mugg eller matlåda. Läs om vad man bör ta hänsyn till vid kontroll av livsmedelslagstiftningens krav vid denna hantering.
Återrapportera med en follow up 2023-02-20
Här får du information om hur du ska agera när myndigheten tar emot ett meddelande, vad som förväntas ske och vad som ska återrapporteras.
Åtgärder 2023-01-02
Nedan får du information om åtgärder vid kvalitetsproblem med dricksvattnet enligt 28-29 §§ LIVSFS 2022:12. Du hittar också uppgifter om när kontrollmyndighet och fastighetsägare ska informeras enligt 30-31 §§ LIVSFS 2022:12.
Åtgärder för att förebygga skadeverkningar 2023-11-27
På den här sidan hittar du information om förebyggande åtgärder mot skadeverkningar på dricksvattenanläggningar enligt 4-6 §§ LIVSFS 2008:13.
Åtgärder för att förhindra kontaminering och tillväxt av Listeria 2023-04-26
På den här sidan finns exempel på olika åtgärder som livsmedelsföretag kan vidta för att förhindra kontaminering och tillväxt av Listeria monocytogenes.
Åtgärder för att upptäcka och avhjälpa skadeverkningar 2023-11-27
På den här sidan hittar du information om hur man kan upptäcka och avhjälpa sabotage och skadeverkningar vid dricksvattensanläggningar enligt 7 § LIVSFS 2008:13.
Åtgärder mot sabotage och annan skadegörelse 2023-11-27
Reglerna om åtgärder mot sabotage och annan skadegörelse riktad mot dricksvattenanläggningar handlar bland annat om att förebygga, upptäcka och avhjälpa problem. Här hittar du en introduktion till reglerna som finns i LIVSFS 2008:13.
Åtgärder när det inte gäller livsmedelsföretag 2021-11-09
I vissa fall är det enligt livsmedelsreglerna inte ett företag som hanterar livsmedel. Då gäller särskilda regler.
Åtgärder när verksamhet inte är godkänd eller registrerad 2021-11-05
Livsmedelslagstiftningen gäller även då verksamhet bedrivs vid livsmedelsanläggningar som varken godkänts eller registrerats trots att de enligt reglerna ska vara det. Här får du veta vad som gäller.
Åtgärder vid bristande efterlevnad 2024-02-14
Om ett företag inte följer livsmedelsreglerna ska kontrollmyndigheten vidta åtgärder för att se till att lagstiftningen följs. Här får du veta vad åtgärder vid bristande efterlevnad innebär och vilka regler som finns på området.
Åtgärder vid fynd av Listeria i livsmedel 2023-04-26
På den här sidan finns exempel på åtgärder som livsmedelsföretagaren och kontrollmyndigheten kan vidta vid fynd av Listeria monocytogenes i livsmedel.
Åtgärder vid fynd av Listeria på utrustning och i lokaler 2023-04-26
På den här sidan finns exempel på åtgärder som livsmedelsföretagaren och kontrollmyndigheten kan vidta vid fynd av Listeria monocytogenes på utrustning och i lokaler.
Åtgärder vid specifika fall av bristande efterlevnad på slakteri 2022-03-10
Ta del av vad som gäller för åtgärder som kan vidtas på slakterier vid specifika fall av bristande efterlevnad av kraven på god hygienpraxis.
Överföringsprincipen 2022-03-29
Även om en tillsats inte är tillåten i ett visst sammansatt livsmedel så kan den i vissa fall, enligt överföringsprincipen, få förekomma där. Tillsatsen måste då vara tillåten i någon av ingredienserna i livsmedlet. Här kan du läsa mer om vad överföringsprincipen innebär.
Övergripande planering 2023-04-25
Kontrollmetoden provtagning och analys kan tjäna många syften och omfattar flera steg innan det finns ett färdigt resultat. Här får du veta vad du bör tänka på i den övergripande planeringen.
Överklagande av beslut 2023-12-11
Här kan du läsa om hur överklagande av beslut ska handläggas.