Till huvudinnehåll
Hittade 176 träffar som innehåller orden under Livsmedelssäkerhet och hygien
Filtrera på typ
Kallrökt fisk - Princip 6 - Verifiering och validering
Ta del av exempel på viktiga punkter att kontrollera om verifiering och validering för kallrökt fisk, här kallrökt fjällröding. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters kallrökt fisk. Varje produkt har sina unika faror.
Kallrökt fisk - Produktbeskrivning
Nedan följer ett exempel på en produktbeskrivning av kallrökt fisk, i det här fallet kallrökt fjällröding. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters kallrökt fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Kartläggningar
Kartläggningar är en bra metod för att få kunskap om det finns hälsofarliga ämnen i livsmedel och hur höga halterna är. Här får du veta vad som är viktigt att tänka på vid planering och genomförande.
Kontroll av animaliska biprodukter på detaljhandelsanläggningar
På den här sidan kan du läsa om vilka animaliska biprodukter som kan uppstå på en detaljhandelsanläggning. Här finns också information om var du kan läsa mer om kontroll av animaliska biprodukter på detaljhandelsanläggningar.
Kontroll av animaliska biprodukter på godkända livsmedelsanläggningar
Ta del av information om både syftet med och omfattningen av kontroller av animaliska biprodukter (ABP). Du får en utförlig beskrivning av hur en kontroll av flödet av ABP genom en livsmedelsanläggning kan gå till, och råd om vad som är bra att tänka på när kontrollerna dokumenteras.
Kontroll av kemiska hälsorisker
Ta del av vår information om grundläggande toxikologiska begrepp. Du får också veta vad som är speciellt vid kontroll av kemiska risker.
Kontroll av mikrobiologiska hälsorisker
Ta del av vår information om åtgärder för att begränsa olika mikrobiologiska hälsorisker. Du får också veta vad som är speciellt vid kontroll av mikrobiologiska risker.
Kontroll av mikrobiologiska kriterier
På den här sidan hittar du förslag på frågor som kan användas vid inspektion och revison av företagens efterlevnad av de mikrobiologiska kriterierna. Sidan innehåller också ett förslag på upplägg vid revision av mikrobiologiska kriterier.
Kontroll av specificerat riskmaterial - SRM
Här kan du läsa om omfattningen av och syftet med de offentliga kontroller av SRM som ska utföras på slakterier och styckningsanläggningar. Du får också veta mer om några definitioner som är aktuella på området och vad som kan vara viktigt att tänka på vid dokumentation av kontrollen.
Kontroll av ämnen som kan ge överkänslighetsreaktioner
Läs vår information om olika åtgärder för att begränsa de vanligaste överkänslighetsreaktionerna mot mat. Ta också del av vad som är speciellt vid kontroll av ämnen som kan ge överkänslighetsreaktioner.
Kontroll med fokus på hälsorisker
På den här sidan kan du läsa om livsmedelsföretagens skyldigheter för att se till att deras livsmedel är säkra. Du finner också information om offentlig kontroll av att skyldigheterna uppfylls.
Lakebaserade fiskprodukter - Flödesschema och processbeskrivning
Nedan hittar du exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för en lakebaserad fisk- och skaldjursprodukt, här skaldjursmix i lake. Observera att det inte går att kopiera exemplen för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Lakebaserade fiskprodukter - Princip 1 - Identifiera faror
Ta del av ett exempel på identifierade faror för en lakebaserad fisk- och skaldjursprodukt, här skaldjursmix i lake. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Lakebaserade fiskprodukter - Princip 2
Ta del av ett exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) för en lakebaserad fisk- och skaldjursprodukt. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Lakebaserade fiskprodukter - Princip 3-5
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder för lakebaserade fiskprodukter, här skaldjursmix. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Lakebaserade fiskprodukter - Princip 6 - Verifiering och validering
Ta del av exempel på viktiga punkter att kontrollera om verifiering och validering för lakebaserade fiskprodukter, här skaldjursmix i lake. Det går dock inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Lakebaserade fiskprodukter - Produktbeskrivning
Nedan hittar du ett exempel på en produktbeskrivning av en lakebaserad fisk- och skaldjursprodukt, i här fallet skaldjursmix i lake. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Listeria monocytogenes - provtagning
Ta del av egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Listeria monocytogenes.
Listeriaprovtagning av ätfärdiga livsmedel
Företag som producerar livsmedel som kan utgöra en risk för Listeria monocytogenes, ska vidta åtgärder inom sin egen kontroll för att förebygga förekomst och tillväxt av bakterien. Här får du veta vad som gäller.
Livsmedelsburna parasiter - provtagning
Läs om egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av de livsmedelsburna parasiterna Cryptosporidium, Giardia och trikiner.
Livsmedelsburna virus - provtagning
Ta del av egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av livsmedelsburna virus.
Livsmedelsdonationer
Ett sätt att undvika matsvinn kan vara att donera maten. De regler som normalt gäller för livsmedel gäller också när livsmedel skänks bort för konsumtion av människor.
Livsmedelssäkerhet och hygien
Ta del av information om de krav som gäller livsmedelssäkerhet och hygien. Läs om både de krav som ställs på livsmedelsföretagare och de krav som ställs på den offentliga livsmedelskontrollen.
Livsmedelsverkets instruktion - Kontroll av äggpackerier
På den här sidan hittar du styrande instruktion och stödjande information om hur Livsmedelsverkets personal ska kontrollera äggpackerier.
Lokaler och utrustning
Livsmedelslokalen och utrustningen påverkar livsmedelssäkerheten. Här får du veta vilka lagkrav som gäller och hur du som inspektör kan bedöma om lokalers utformning, inredning, hygienanordningar, ventilation och annat som kan påverka livsmedlens säkerhet uppfyller lagstiftningens krav.
Läkemedelsrester - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om rester av läkemedel i livsmedel och de regler som styr provtagning och analys inom området.
Majonnäs- och lakebaserade fiskprodukter
Ta del av fakta om processerna för majonnäs- och lakebaserade fisk- och skaldjursprodukter. Du hittar även länkar till en rad exempel på hur företag kan redovisa faror och risker i faroanalysens olika steg.
Majonnäs- och lakebaserade fiskprodukter - Princip 7
Nedan finner du exempel på hur dokumentation och journaler kan se ut för majonnäs- och lakebaserade fiskprodukter. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter inom sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Majonnäsbaserade fiskprodukter - Flödesschema och processbeskrivning
Ta del av exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för en majonnäsbaserad fisk- och skaldjursprodukt, här västkustsallad. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Majonnäsbaserade fiskprodukter - Princip 1 - Identifiera faror
Ta del av ett exempel på identifierade faror för en majonnäsbaserad fisk- och skaldjursprodukt, i det här fallet västkustsallad. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Majonnäsbaserade fiskprodukter - Princip 2
Ta del av ett exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) för en majonnäsbaserad fisk- och skaldjursprodukt. Det går dock inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Majonnäsbaserade fiskprodukter - Princip 3-5
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder för majonnäsbaserade fiskprodukter, här västkustsallad. Observera att du inte kan kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Majonnäsbaserade fiskprodukter - Princip 6
Nedan följer exempel på viktiga punkter att kontrollera om verifiering och validering för majonnäsbaserade fiskprodukter, i det här fallet västkustsallad. Det går inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Majonnäsbaserade fiskprodukter - Produktbeskrivning
Nedan hittar du ett exempel på en produktbeskrivning av en majonnäsbaserad fisk- och skaldjursprodukt, här västkustsallad. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Material i kontakt med livsmedel - FCM
Ta del av information om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel, och om hur kontrollen går till av hur livsmedelsföretagare använder sådana material. Läs även om den lagstiftning som reglerar området.
Mikrobiologiska faror i livsmedel
Med mikrobiologiska hälsofaror menas sjukdomsframkallande bakterier, mykotoxinbildande mögelsvampar, virus, parasiter eller ämnen som produceras av dessa. Här beskrivs viktiga egenskaper, sjukdomssymtom, betydelse i olika livsmedel, bedömning vid förekomst med mera.
Mikrobiologiska faror och indikatororganismer
Nedan hittar du fakta om mikrobiologiska faror och indikatororganismer som kan vara aktuella att analysera i livsmedel, både i offentlig kontroll och i livsmedelsföretagens egen kontroll. Syftet är att ge förståelse för förekomsten av mikroorganismer och dess tillväxtmöjligheter i olika livsmedel.
Mikrobiologiska kriterier
På den här sidan hittar du fakta om mikrobiologiska kriterier och vilka krav som ställs på företagens provtagning.
Mikrosvamp (jäst och mögel)
Nedan beskriver vi egenskaper och användningsområde för analys av mikrosvamp (jäst- och mögelsvampar) som indikatororganismer.
Mykotoxinbildande mögelsvampar - provtagning
Ta del av de viktigaste typerna av mykotoxinbildande mögelsvampar och dess egenskaper. Lär dig om mögelsvamparnas och toxinernas betydelse i livsmedel, bedömning vid förekomst med mera.
Mykotoxiner - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om mykotoxiner, eller mögelgifter och de regler som styr provtagning av livsmedel för analys av olika mykotoxiner.
Nedsättning av fastställda provtagningsintervall
På den här sidan hittar du vilka nedsättningar av fastställda provtagningsintervall som Livsmedelsverket som behörig myndighet har accepterat.
Nitrat - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om nitrat, gränsvärden för nitrat och faktorer som har betydelse för nitrathalten i grönsaker.
Några kemiska och allergena agens med gränsvärden
Ta del av var du kan hitta gränsvärden för några olika agens.
Olika syften med provtagning och analys
Lär dig mer om olika syften med provtagning och analys i offentlig kontroll. Syftet påverkar när i livsmedelskedjan det är lämpligast att ta prov, hur många prover som behöver tas och vid vilken tidpunkt under ett livsmedels hållbarhetstid som proverna bör tas.
PAH - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om PAH och de regler som styr kontroll av PAH i livsmedel. PAH står för polycykliska aromatiska kolväten
Personlig hygien
Den personliga hygienen hos anställda i livsmedelsföretag kan ha stor betydelse för livsmedelssäkerheten. Här får du veta mer om vilka regler som gäller för arbetskläder, omklädningsrum, toaletter, handhygien, smitta och annat.
PFAS - provtagning
Läs om provtagning av livsmedel för analys av PFAS. Du finner fakta om gränsvärden, regler och farokaraktärisering av PFAS, situationer när provtagning är lämpligt, vad man bör tänka på vid provtagning och hur de analyserade halterna ska bedömas.
Processhygienkriterier Campylobacter i slaktkyckling
På den här sidan hittar du information om provtagning av Campylobacter på slaktkroppar av slaktkyckling i enlighet med processhygienkriterium 2.1.9 i bilaga I till förordning (EG) nr 2073/2005.
Processkunskap - Fiskprodukter
Ta del av övergripande fakta om fisk och fiskprodukter. Du får kännedom om olika metoder för hur man bevarar fisk, hur fiskens muskel är uppbyggd och hur salthalten påverkar fisken.