EU-förordning 1228/2014
Godkännande och icke-godkännande av vissa hälsopåståenden om livsmedel som avser minskad sjukdomsrisk
Grundförfattningen
Mer information
Nedan finns en länk till ett register över godkända respektive icke godkända hälsopåståenden på EU-kommissionens webbplats.
På EUR-Lex finns mer information om till exempel beslutade och föreslagna ändringar,
konsoliderade versioner samt andra rättsakter med kopplingar till den aktuella
rättsakten.
Information om förordningen
Kommissionens förordning (EU) nr 1228/2014 av den 17 november 2014 om godkännande respektive icke-godkännande av vissa andra hälsopåståenden om livsmedel än sådana som avser minskad sjukdomsrisk och barns utveckling och hälsa.
När träder förordningen i kraft?
7 december 2014
Vilka berörs av förordningen?
Ansökande företag och eventuella distributörer och återförsäljare av produkter i de fall angivna hälsopåståenden används i märkning och marknadsföring.
Vad innehåller förordningen?
I bilaga I till förordningen anges tre hälsopåståenden som godkänns. I bilaga II anges fem hälsopåståenden som inte godkänns.
De tre godkända hälsopåståendena gäller kalcium och vitamin D liksom dessa var för sig.
De fem icke godkända hälsopåståendena gäller glukosaminhydroklorid, isolerat sojaprotein, växtsteroler i kombination med Cholesternorm®mix, eikosapentaensyra (EPA), växtstanoler (som växtstanolestrar).
Bakgrund
Ansökan om godkännande av det aktuella hälsopåståendet har gjorts enligt artikel 13.5 i förordning (EG) nr 1924/2006.
I förordning (EG) nr 1924/2006 anges det att livsmedelsföretagare kan sända ansökningar om godkännande av hälsopåståenden till den behöriga nationella myndigheten i en medlemsstat (s.k. 13.5-påståenden). Den behöriga nationella myndigheten ska vidarebefordra giltiga ansökningar till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). EU-kommissionen använder Efsas utlåtanden vid beslutsprocessen om hälsopåståendena ska godkännas eller inte. Godkända hälsopåståenden tas upp i den unionsförteckning över tillåtna hälsopåståenden som upprättats genom förordning (EU) nr 432/2012.