Till huvudinnehåll
Hittade 690 träffar som innehåller orden av typ Innehåll
Filtrera på typ
Campylobacter- provtagning 2024-04-11
Lär dig mer om egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av campylobacter.
Casebeskrivningar för klassning av verksamheter 2023-11-21
Ta del av exempel på hur du steg för steg kan klassa verksamheter i din myndighets datasystem. Tänk på att det inte går att kopiera exemplen rakt av, varje verksamhet har sina unika förutsättningar och verksamhetssystemen kan skilja sig åt.
Casebeskrivningar för rapportering av kontroll 2024-01-30
Ta del av exempel på hur du kan lägga in utförda kontroller i din myndighets verksamhetssystem. Tänk på att det inte går att kopiera exemplen rakt av, varje kontroll har sina förutsättningar och systemen kan skilja sig åt.
Cesium - provtagning 2023-04-25
Ta del av information om provtagning av livsmedel för analys av cesium. Vi beskriver gränsvärden, regler och farokaraktärisering av cesium, situationer när provtagning är lämpligt, vad man bör tänka på vid provtagning och hur de analyserade halterna ska bedömas.
Checklista 2024-04-11
Här kan du pricka av moment allteftersom du har utfört dem.
Checklista för GMO-kontroll 2021-06-08
Checklistan kan användas som hjälp för att bedöma företag med livsmedel som kan bestå av, innehålla eller har framställts av GMO.
Checklista för godkännande och kontroll av groddanläggning 2024-04-15
Kontroll av groddanläggningar görs av länsstyrelsen. En groddanläggning måste godkännas av länsstyrelsen innan produktionen av groddar startar. Vid godkännande och kontroll av groddanläggningar bör länsstyrelserna använda sig av de checklistor som presenteras.
Checklista för kontroll av livsmedel som importerats 2023-08-29
Ta del av vår checklista med tips om vad du som inspektör kan kontrollera hos en importör. Skriv gärna ut eller ta med listan elektroniskt inför kontrollen. Utifrån importörens verksamhet kan du behöva läsa mer om de olika krav som gäller för olika produkter från olika länder utanför EU.
Checklista för spårbarhet och import av fröer för groddning 2024-04-15
Kontrollen av spårbarhet för groddar handlar om att säkerställa att hälsointyg och spårbarhet hos alla företag som importerar frön för groddning även företag som säljer eller köper frön för groddning och företag som producerar groddar för vidare försäljning.
Checklista utfärda exportintyg 2022-04-26
Nedan hittar du som inspektör en checklista för att utfärda exportintyg.
Checklista vid kontroll av äggpackerier 2024-01-15
Använd checklista nedan vid kontroll av äggpackerier.
Chronic Wasting Disease vid renslakt - samband och avfallshantering 2021-06-08
Livsmedelsverket ska CWD-provta alla renar över 12 månader som avvisas från slakt eller som otjänligförklaras i samband med post mortem-besiktning. Här kan du läsa om kraven för samband mellan slaktkropp och avlägsnade delar samt hur hudar och animaliska biprodukter ska hanteras.
Clostridium perfringens - provtagning 2023-04-26
Ta del av egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Clostridium perfringens.
Cronobacter - provtagning 2023-04-26
Ta del av egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Cronobacter.
D - Skyddade beteckningar 2023-12-12
Det här lagstiftningsområdet innehåller skyddade beteckningar, bland annat skyddade ursprungsbeteckningar, skyddade geografiska beteckningar och garanterade traditionella specialiteter.
Datummärkning 2023-12-27
Färdigförpackade livsmedel ska oftast vara märkta med bäst före-dag eller sista förbrukningsdag. Det är alltid företaget som producerar eller säljer produkten som är ansvarigt för livsmedelsinformationen och ska avgöra vilken märkning som är lämplig att använda.
Desinfektionsbiprodukter 2023-01-02
På den här sidan hittar du information om desinfektionsbiprodukter vid beredning av dricksvatten enligt kraven om faroanalys och HACCP i 11-12 §§ LIVSFS 2022:12.
Det juridiska ramverket 2021-11-04
Kontrollmyndigheterna har både laglig rätt och skyldighet att vidta olika åtgärder för att kunna utföra sitt kontrolluppdrag. Dessa befogenheter ger myndigheterna makt. Med makten följer också ansvar och skyldigheter mot enskilda.
Detaljhandelsanläggningar som tar emot frilevande vilt från jägare 2024-04-09
Detaljhandelsanläggningar som i huvudsak levererar direkt till slutkonsumenter kan ta emot visst slags nedlagt frilevande vilt och kött av frilevande vilt direkt från jägare. Här kan du ta del av reglerna kring detta och vilka krav som ställs på detaljhandeln.
Dioxiner och PCB - provtagning 2023-04-25
På den här sidan hittar du fakta om dioxiner och PCB samt de regler som styr provtagning och analys av livsmedel.
Direkta leveranser av små mängder primärprodukter och visst slags kött 2023-10-06
Här reder vi ut vad som menas med direkta leveranser av små mängder primärprodukter, frilevande vilt och kött av frilevande vilt och små mängder kött av fjäderfä och hardjur, vilka regler som gäller vid sådana leveranser, vem som berörs av reglerna och vilken myndighet som ansvarar för vad.
Distansförsäljning - färdigförpackade livsmedel 2023-01-03
Vid distansförsäljning har konsumenten rätt att få tillgång till all obligatorisk information, utom hållbarhetsdatum, innan köpet avslutas. Hur det ska gå till kan du läsa om på denna sida.
Distansförsäljning - inte färdigförpackade livsmedel 2023-01-03
När en kund ringer och beställer mat för hemkörning blir maten förpackad på konsumentens begäran. Maten ska då ses som livsmedel som inte är färdigförpackade. Kunden har då rätt att få viss information om livsmedlet innan köpet avslutas.
Dricksvatten 2023-01-03
Ta del av information som riktar sig till producenter, tillhandahållare och användare av dricksvatten samt till kontrollmyndigheter och laboratorier.
Dricksvattenanläggning 2023-11-16
Denna inriktning i riskklassningsmodellen gäller anläggningar som tillhandahåller dricksvatten eller styr flera dricksvattenanläggningar. I den standardiserade e-tjänsten för livsmedelsverksamheter kallas inriktningen kort och gott Dricksvatten.
Dricksvattenburen smitta 2023-04-26
Att utreda en dricksvattenburen smitta liknar till stor del en utredning där mat misstänks vara smittkällan. Men det finns några stora skillnader. Vad som särskilt gäller för dricksvatten får du veta nedan.
E - Handelsnormer 2024-03-14
Det här lagstiftningsområdet innehåller handelsnormer för fiskeri- och vattenbruksprodukter och för jordbruksprodukter.
Enterobacteriaceae 2023-04-27
Ta del av egenskaper och användningsområde för analys av bakterier från familjen Enterobacteriaceae som indikatororganism.
Enterokocker 2023-04-27
Ta del av vår information om egenskaper och användningsområde för analys av familjen enterokocker som indikatororganism.
Erfarenhetsmodulen 2021-12-07
Erfarenhetsmodulen bedömer hur väl livsmedelsföretagaren uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen, det vill säga visar resultatet av den kontroll som gjorts på anläggningen. Modulen ger en erfarenhetsklass och en tidsfaktor som justerar kontrolltiden uppåt eller nedåt.
Erfarenhetsmodulen - primärproduktion 2023-09-28
Med hjälp av erfarenhetsmodulen tas hänsyn till om företagen är anslutna till ett kvalitetssäkringssystem, vilket kan underlätta för företagen att uppfylla bestämmelserna i livsmedels- och foderlagstiftningen. Företag som är anslutna till väl fungerade system får i regel lägre kontrollprioritet.
Escherichia coli 2023-04-27
Nedan får du fakta om egenskaper och användningsområde för analys av Escherichia coli (E. coli) som indikatororganism.
Etik i din yrkesroll 2023-01-11
Etik i yrkesrollen är en del av god kontrollsed. Det i sin tur är en hjälp för myndigheterna och alla oss som arbetar här att genomföra uppdraget offentlig livsmedelskontroll på bästa sätt. Här får du veta mer om hur du kan använda dig av etik i din arbetsvardag.
EU-rättsliga rättskällor och tolkningsmetoder 2021-09-08
Här hittar du information om EU:s olika rättsakter. Vi beskriver dels vilka rättskällor som finns tillgängliga inom det EU-rättsliga området och dels vilka metoder som kan användas för att tolka EU-rätten.
Exempel på förbud och föreläggande 2021-11-05
Ett beslut om förbud mot att släppa ut livsmedel på marknaden kan utformas på olika sätt , på sidan finner du ett exempel. Längre ner finns ett exempel på ett föreläggande med vite.
Exempel på kontroller inom kosttillskott 2023-06-29
Hur ska den planerade kontrolltiden användas och vad är en relevant kontroll? Hur ofta kontroll av kosttillskott ska göras styrs delvis av hur många planerade kontrolltimmar varje anläggning har.
Exempel på livsmedelsföretag i primärproduktionen 2023-02-14
På den här sidan hittar du exempel på när verksamheter i primärproduktionen bedöms uppfylla kriterierna för att vara ett livsmedelsföretag och därigenom bör vara registrerade. Du får också stöd i hur du kan resonera när ett företag har flera olika produktionsinriktningar.
Exempel på livsmedelsföretag i senare led 2023-01-17
Här finner du exempel på och kommentarer till verksamheter i stegen efter primärproduktion som behöver vara registrerade eller godkända om de uppfyller kriterierna för livsmedelsföretag.
Exempel på produkter som inte får Nyckelhålsmärkas 2022-08-31
Nyckelhålsmärkt mat ska göra det enkelt för konsumenter att välja nyttigt. Nedan får du veta vilka produkter som inte får märkas med Nyckelhålet.
Exempel på riskklassning av dricksvattenanläggningar 2023-10-02
Ta del av exempel på hur du kan använda den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för några olika verksamheter inom inriktning Dricksvatten.
Exempel på riskklassning av huvudkontor 2024-02-07
På den här sidan hittar du exempel på hur du kan använda den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för några olika exempelverksamheter inom inriktning Huvudkontor.
Exempel på riskklassning av slakt- och vilthantering 2023-11-27
Ta del av exempel på hur du använder den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för olika verksamheter inom slakt- och vilthanteringsmodellen.
Exempel på riskklassning i sista led 2024-01-29
Ta del av exempel på hur du kan använda den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för några olika verksamheter inom inriktning Sista led.
Exempel på riskklassning i tidigare led 2024-02-06
Ta del av exempel på hur du kan använda den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för några olika verksamheter inom inriktning Tidigare led.
Export av livsmedel 2024-01-10
Nedan hittar du information om export, offentlig kontroll vid export av livsmedel och den lagstiftning som berör exporten. Du får också veta vilka uppgifter och ansvar kommunerna och Livsmedelsverket har när det gäller den offentliga kontrollen vid export.
F - Varustandarder 2024-04-03
För några livsmedel finns särskilda bestämmelser i så kallade varustandarder. De är enskilda EU-direktiv som har införlivats i nationell lagstiftning och som liknar handelsnormer, se lagstiftningsområde E.
FAQ - Vanliga frågor om RASFF 2024-03-22
Sveriges kontaktpunkt för RASFF på Livsmedelsverket får in en del frågor som rör handläggningen av RASFF-meddelanden samt webbapplikationen iRASFF. Här finner du en del vanliga frågor från livsmedelskontrollen samt Livsmedelsverkets svar.
Faroanalys och kritiska styrpunkter för dricksvattenanläggningar 2023-09-01
På den här sidan hittar du information om hur HACCP-principerna kan tillämpas på dricksvattenanläggningar enligt 11 och 12 §§ LIVSFS 2022:12.
Fermenterad fisk 2023-07-07
Läs om hur fermentering går till och hur det påverkar fisken. Här finns även länkar till exempel på hur företag kan redovisa faror och risker för surströmming och rakfisk i faroanalysens olika steg.
Frivillig information 2023-01-03
Företagen kan välja att märka ett färdigförpackat livsmedel med frivilliga uppgifter. Då finns bestämmelser som måste följas. Här kan du läsa om vilka krav som ställs på frivillig information.