Till huvudinnehåll
Hittade 36 träffar som innehåller orden med taggen Primärproduktion
Filtrera på typ
Bedömning och granskning av kvalitetssäkringssystem - primärproduktion
I erfarenhetsmodulen tas hänsyn till de kvalitetssäkringssystem som ett företag kan vara anslutna till. Dessa är branschens tolkning av hur lagstiftningens krav kan nås men kan också omfatta krav utöver det. Här beskrivs hur de centrala myndigheterna granskar och bedömer kvalitetssäkringssystemen.
Checklista för godkännande och kontroll av groddanläggning
Kontroll av groddanläggningar görs av länsstyrelsen. En groddanläggning måste godkännas av länsstyrelsen innan produktionen av groddar startar. Vid godkännande och kontroll av groddanläggningar bör länsstyrelserna använda sig av de checklistor som presenteras.
Checklista för spårbarhet och import av fröer för groddning
Kontrollen av spårbarhet för groddar handlar om att säkerställa att hälsointyg och spårbarhet hos alla företag som importerar frön för groddning även företag som säljer eller köper frön för groddning och företag som producerar groddar för vidare försäljning.
Direkta leveranser av små mängder primärprodukter och visst slags kött
Här reder vi ut vad som menas med direkta leveranser av små mängder primärprodukter, frilevande vilt och kött av frilevande vilt och små mängder kött av fjäderfä och hardjur, vilka regler som gäller vid sådana leveranser, vem som berörs av reglerna och vilken myndighet som ansvarar för vad.
EG-förordning 178/2002

Om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättandet av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet

EG-förordning 852/2004

Livsmedelshygien

EG-förordning 853/2004

Fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung

Erfarenhetsmodulen - primärproduktion
Med hjälp av erfarenhetsmodulen tas hänsyn till om företagen är anslutna till ett kvalitetssäkringssystem, vilket kan underlätta för företagen att uppfylla bestämmelserna i livsmedels- och foderlagstiftningen. Företag som är anslutna till väl fungerade system får i regel lägre kontrollprioritet.
EU-förordning 1306/2013

Finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 352/78, (EG) nr 165/94, (EG) nr 2799/98, (EG) nr 814/2000, (EG) nr 1290/2005 och (EG) nr 486/2008

EU-förordning 809/2014

Regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor

EU-förordning 834/2014

Tillämpningsföreskrifter för den gemensamma ramen för övervakning och utvärdering av den gemensamma jordbrukspolitiken

Exempel på livsmedelsföretag i primärproduktionen
På den här sidan hittar du exempel på när verksamheter i primärproduktionen bedöms uppfylla kriterierna för att vara ett livsmedelsföretag och därigenom bör vara registrerade. Du får också stöd i hur du kan resonera när ett företag har flera olika produktionsinriktningar.
Fördelning av kontrollerna mellan länen
Den offentliga kontrollen av livsmedels- och foderlagstiftningen i primärproduktionen styrs centralt genom en nationell kontrollplanering. Här får du veta hur länsstyrelserna fördelar kontrollerna mellan sig.
Godkännande av groddproduktionsanläggningar
På den här sidan hittar du fakta om godkännande av groddproduktionsanläggningar och provtagningskrav.
Groddar - Provtagning och mikrobiologiska kriterier
På denna sida hittar du fakta om provtagning och mikrobiologiska kriterier vid produktion av groddar. Provtagningen är en del av godkännande processen för groddanläggningar och ska även ske regelbundet under produktionen.
Groddar, skott och microgreens
På den här sidan hittar du fakta om kontroll av groddproduktion, handel med fröer för groddning, provtagning, spårbarhetskrav och intyg för importerade fröer. Här finns även information vad som gäller för produktion av skott, krasse och microgreens.
Gränsen mellan primärproduktion och senare led
På den här sidan reder vi ut var gränsen dras mellan primärproduktion och senare led. Vad som är vad påverkar vilken lagstiftning som gäller och vilken myndighet som har ansvar för kontrollen.
Insekter
Insekter räknas som nya livsmedel och måste godkännas för att få släppas ut på marknaden. Vissa insektsarter kan dock släppas ut på marknaden under en övergångsperiod trots att de inte godkänts. Ta del av vad som gäller för produktion och försäljning av insekter i livsmedel.
Jakt och vilt
Ta del av vilka regler som gäller för leveranser av frilevande vilt och kött från frilevande vilt direkt till slutkonsument eller livsmedelsföretag. Beroende på vilket vilt det handlar om och vilka mängder som jägaren levererar gäller olika regler.
Jägares leveranser av frilevande vilt och kött av frilevande vilt
Frilevande vilt som fällts av jägare och kött från sådant vilt kan levereras på olika sätt. Beroende på vilket slags vilt det är, hur viltet eller köttet levereras och i vilka mängder detta sker, ställs olika krav i lagstiftningen. Visst vilt ska alltid levereras till vilthanteringsanläggning.
Klassning av företag inom primärproduktion
Lär känna modellen för klassning av livsmedels- och foderanläggningar med primärproduktion. En första klassning görs i samband med registrering och uppdateras sedan vid behov. Klassningen används vid kontrollplaneringen och riskbaserat val av kontrollobjekt.
Kompletterande riktlinjer för klassning av primärproducenter
Klassningen utgår från registreringen av anläggningarna och används för planering av den riskbaserade kontrollen. Här får du information om några viktiga principer vid registrering och klassning av livsmedels- och foderanläggningarna i primärproduktionen.
Leverans av små mängder honung och andra biodlingsprodukter
Ta del av vilka regler som gäller för biodlare som levererar små mängder honung och andra primärprodukter från biodlingen direkt till konsumenter.
LIVSFS 2005:21

Offentlig kontroll av livsmedel

Nationell planering av foder- och livsmedelskontroll primärproduktion
För att vara riskbaserad och enhetlig planeras länsstyrelsernas kontroll av livsmedels- och foderföretag i primärproduktionen nationellt. Här kan du läsa om stegen från nationell kontrollplanering till val av kontrollobjekt och regelbunden kontroll i alla branscher.
Operativt mål 18 - Bladgrönsaker bevattningsvatten, hygien vid odling
Ta del av stödmaterial till operativt mål 18 - bladgrönsaker bevattningsvatten, hygien vid odling. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 19 - Opastöriserad mjölk
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 19 – opastöriserad mjölk. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Prioritetsmodulen - primärproduktion
Prioritetsmodulen är ett hjälpmedel för att prioritera kontrollen så att den gör störst nytta. Modulen används för rangordning av branscher i primärproduktionen. Den är också en central del i den nationella kontrollplaneringen av livsmedels- och foderkontrollen i primärproduktionen.
Regler om foder i primärproduktionen

För bestämmelser om foder i primärproduktionen hänvisas till Jordbruksverkets webbplats.

Riskbaserad foder- och livsmedelskontroll - primärproduktion
Ta del av information om primärproduktion av foder och livsmedel, kontrollen av primärproducenter och primärprodukter, klassning av anläggningar och planering av riskbaserad kontroll. Innehållet på denna och följande sidor har tagits fram av länsstyrelserna, Livsmedelsverket och Jordbruksverket.
SFS 2006:813

Livsmedelsförordningen

SFS 2006:814

Förordningen om foder och animaliska biprodukter

Uppsamlingscentraler för vilt
Här kan du ta del av vad en uppsamlingscentral är och vilka regler som gäller för dessa anläggningar.
Val av objekt för foder- och livsmedelskontroll i primärproduktionen
Nedan får du veta hur länsstyrelserna väljer ut sina kontrollobjekt för kontroll av efterlevnaden av livsmedels- och foderlagstiftningen hos primärproducenter.
Årlig riskuppdatering och omvärldsbevakning
Ta del av hur underlag tas fram till den ettåriga planen för foder- och livsmedelskontrollen av primärproducenter. Det görs vid en årlig workshop för riskuppdatering och omvärldsbevakning. Där deltar Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SVA och länsstyrelserna.