Till huvudinnehåll
Skriv ut
Jämför versioner

Rapportering av förekomst av kemiska ämnen i livsmedel

Här ger Livsmedelsverket vägledning om hur kraven i lagstiftningen kan uppnås. Vägledningen är inte bindande och utesluter inte andra sätt att uppfylla kraven.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) ansvarar för att samla in data från medlemsländerna. Förutom kemisk haltdata från den offentlig kontrollen kan även företag och branschorganisationer skicka in data till Efsa.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) har fått i uppgift av EU-kommissionen att samla in data från medlemsländerna när det gäller förekomst av kemiska ämnen i livsmedel. Det finns lagkrav att rapportera in data om prover och deras analysresultat från Sveriges provtagningsprogram, som Livsmedelsverket koordinerar, till Efsa. Livsmedelsverket är Sveriges kontaktpunkt för rapportering av dessa data. Förutom data från provtagningsprogrammen kan förekomstdata från till exempel offentlig kontroll och kartläggningsstudier rapporteras.

Även andra organisationer, som företag och branschorganisationer, kan skicka in data från till exempel företagens egenkontroll till Efsa men behöver göra det utanför Livsmedelsverkets rapportering. Det går dock bra att kontakta Livsmedelsverket för råd och stöd vid företagens rapportering.

Rapporteringen till Efsa görs varje år under perioden 1 mars till 30 juni.

Den information om prover och deras analysresultat som Sverige och andra medlemsländer rapporterar in till Efsa används bland annat vid riskvärderingar och som underlag för diskussioner om ändring av gränsvärden. Därför är det viktigt att svenska data ingår i underlagen så att gränsvärdena speglar svenska förhållanden.

Läs mer här:

Data collection: chemical monitoring | EFSA (europa.eu)

Kontakt:

kp@slv.se