Utbrottsutredning - hur går det till?
Här ger Livsmedelsverket vägledning om hur kraven i lagstiftningen kan uppnås. Vägledningen är inte bindande och utesluter inte andra sätt att uppfylla kraven.
Utbrottsutredningen består av åtta moment. De åtta momenten utförs inte nödvändigtvis i följd, utan när utredningen är igång sker vissa i stort sett parallellt.
Utbrottsutredningens åtta moment
- Starta en utredning.
- Kommunicera och samråd.
- Ta fram hypotes om smittämne och smittväg.
- Skicka personer på provtagning.
- Inspektera och ta prov på livsmedel.
- Undanröj smittkällan.
- Dra slutsatser och avsluta.
- Rapportera.
I denna handbok motsvaras varje moment av ett kapitel. De åtta momenten utförs inte nödvändigtvis i följd, utan när utredningen är igång sker vissa moment i stort sett parallellt.
Handbok
Momenten utförs vid både livsmedels- och dricksvattenburen smitta. I ett särskilt avsnitt Dricksvattenburen smitta beskrivs utförligt det ytterligare arbete som måste utföras vid smitta i dricksvatten.
Momenten i en utbrottsutredning för smittskyddsenheten respektive kontrollmyndigheten.
- Moment 1 ”Starta en utredning” representeras här av en ruta hos både smittskyddsenheten och kommunala kontrollmyndigheten. Det innebär att båda myndigheterna kan starta en utredning.
- Moment 2 och 3 är gemensamma och innebär att man informerar varandra, diskuterar och ser till att vara överens om ansvarsfördelningen.
- Moment 4 "Skicka personer på provtagning" och därefter eventuell utvärdering och rapport efter en utvidgad utredning är Smittskyddsenehetens ansvar.
- Moment 5-8 ansvarar den kommunala kontrollmyndigheten för.