Till huvudinnehåll
Skriv ut
Jämför versioner (endast en version av sidan)

Informationen om Myndigheten Primärproduktionen 2025

Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2025 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2026

1) Antal personer enbart offentlig livsmedelskontroll enligt förordning (EU) 2017/625

Antal personer som under året utfört livsmedelskontroll enbart enligt förordning (EU) 2017/625.

2) Antal personer enbart grundvillkor livsmedel

Antal personer som under året utfört livsmedelskontroll enbart enligt förordning (EU) 2021/2116 (grundvillkor, jordbrukarstöd).

3) Antal personer både offentlig kontroll och grundvillkorskontroll livsmedel

Antal personer som under året utfört livsmedelskontroll både enligt förordning (EU) 2017/625 (offentlig kontroll) och enligt förordning (EU) 2021/2116 (grundvillkorskontroll, jordbrukarstöd).

För posterna 1-3 gäller följande:

Antalet personer avses – inte antalet årsarbetskrafter. Varje person kan bara tillhöra en av posterna 1-3.

Uppgiften gäller antal personer som arbetat operativt (praktiskt) med livsmedelskontroll (utfört kontroll inklusive för- och efterarbete). Hit räknas alla personer som utför livsmedelskontroll, till exempel livsmedelsinspektörer, länsveterinärer, kontrollant, provtagare och handläggare.

Arbetsuppgifterna och deras omfattning kan variera mellan olika personer, men kännetecknas av att arbetet är operativt och sker genom möten eller annan kontakt medlivsmedelsföretagare. Om en tjänst har delats mellan flera personer anges det totala antalet personer.

Följande ska inte räknas med:

  • Personer med endast administrativa uppgifter (administratörer, jurister, chefer, handläggare på länsstyrelsernas lantbruksenheter)
  • Personer som enbart arbetar med grundvillkorskontroll som inte innefattar livsmedelskontroll.
  • Personer som enbart arbetar med revision av kontrollmyndigheter
  • Personer som arbetar på annan länsstyrelse och haft uppdrag på förordnande. Se exempel på post 4.
  • Observera att här avses endast antalet personer – inte antalet årsarbetskrafter.

Exempel 1:
En person blir tjänstledig och ersätts med en vikarie delar av året. I rapporteringen ska detta anges som två personer.

Exempel 2:
På en myndighet har totalt 9 personer arbetat med kontrollen i primärproduktionen under året.1 person med kompetensstöd och samordning av kontrollen i primärproduktionen men utför inga kontroller operativt.2 personer har utfört livsmedelskontroller enligt förordning (EU) 2017/625, men inga grundvillkorskontroller inom livsmedel, på vardera 15 % av sina tjänster.3 personer har utfört grundvillkorskontroller inom livsmedel på vardera 10 % av sina tjänster.4 personer har utfört både livsmedelskontroller enligt förordning (EU) 2017/625 och grundvillkorskontroller inom livsmedel på vardera 20 % av sina tjänster. I rapporteringen anges 2 personer på post 1, 3 personer på post 2 och 4 personer på post 3.Hur många procent personerna arbetar är inte relevant för dessa poster eftersom frågorna gäller hur många personer totalt som utfört livsmedelskontroll. Personen som arbetat med kompetensstöd och samordning av kontrollen i primärproduktionen, men som inte har utfört någon operativ kontroll, ska inte räknas med under dessa poster. Antalet årsarbetskrafter för denna person ska däremot räknas med i post 6.

Exempel 3:

En person utför grundvillkorskontroller inom alla områden på 75 % av sin tjänst och arbetar med administrativa uppgifter på den resterande delen av tjänsten. I rapporteringen anges detta som en person i post 2. Antalet årsarbetskrafter rapporteras i post 5 och 7.

4) Antalet årsarbetskrafter som utfört offentlig livsmedelskontroll enligt förordning (EU) 2017/625

Det totala antal årsarbetskrafter som har arbetat operativt (praktiskt) med livsmedelskontroll (utfört kontroll, inklusive för- och efterarbete) under det gångna året, dvs. under 2025.

Hit räknas ”arbetskrafter” som arbetat operativt med livsmedelskontroll inom primärproduktionen enligt kontrollförordningen (ej grundvillkorskontroll livsmedel), till exempel livsmedelsinspektörer, länsveterinärer, provtagare, handläggare, länsveterinärer.

Om en person endast har haft en del av sin tjänst inom livsmedelskontrollen, så ska endast den delen räknas med.

Följande ska inte räknas med:

  • Årsarbetskrafter som arbetat med grundvillkor livsmedel.
  • Årsarbetskrafter som arbetat med revision av kontrollmyndigheter.
  • Årsarbetskrafter med enbart administrativa uppgifter (administratörer, jurister, chefer, handläggare som inte utför kontroll).

Exempel

  • På en myndighet lägger tre personer vardera 10 % av sin arbetstid på operativ livsmedelskontroll enligt förordning (EU) 2017/625. Myndigheten anger därför 0,3 årsarbetskrafter.
  • På en länsstyrelse har man under året haft hjälp av personer från en annan länsstyrelse på förordnande. Dessa har utfört offentlig livsmedelskontroll enligt förordning (EU) 2017/625 för motsvarande 0,05 årsarbetskrafter. Samma länsstyrelse har 0,5 årsarbetskrafter själva. Därför rapporteras 0,55 årsarbetskrafter. Observera att dessa inte ska räknas med under antal personer på post 1–3.

5) Antalet årsarbetskrafter som utfört grundvillkorskontroll livsmedel

Antalet årsarbetskrafter som har arbetat operativt (praktiskt) med grundvillkorskontroll (utfört kontroll, inklusive för- och efterarbete) under det gångna året, dvs. under 2025.

Hit räknas alla ”arbetskrafter” som arbetat operativt med livsmedelskontroll inom primärproduktionen enligt grundvillkorskontrollen (jordbrukarstöd), till exempel livsmedelsinspektörer, länsveterinärer, provtagare och handläggare.

Följande ska inte räknas med:

  • Årsarbetskrafter med enbart administrativa uppgifter (administratörer, jurister, chefer, handläggare som inte utför kontroll).
  • Årsarbetskrafter som enbart arbetat med offentlig kontroll enligt förordning (EU) 2017/625
  • Årsarbetskrafter som enbart arbetat med grundvillkorskontroll som inte omfattar livsmedelskontroll.
  • Årsarbetskrafter som arbetat med revision av kontrollmyndigheter.

Exempel:

  • På en myndighet lägger en person 10 % av sin arbetstid och en person 15 % av sin arbetstid på operativ livsmedelskontroll inom primärproduktionen enligt grundvillkoren (jordbrukarstöd). Myndigheten anger därför 0,25 årsarbetskrafter.

6) Antal årsarbetskrafter administrativa uppgifter inom offentlig livsmedelskontroll

Hit räknas ”arbetskrafter” som arbetat med administrativa uppgifter inom offentlig livsmedelskontroll, till exempel administratörer, jurister, chefer, handläggare som inte utfört operativ kontroll.

 

 

7) Antal årsarbetskrafter administrativa uppgifter inom grundvillkorskontroll livsmedel

Hit räknas ”arbetskrafter” som arbetat med administrativa uppgifter inom grundvillkorskontroll livsmedel, till exempel administratörer, jurister, chefer, handläggare som inte utfört operativ kontroll.

För posterna 4-7 gäller följande:

Med operativ kontroll avses hela kontrollprocessen från förberedelser av en kontroll, genomförande av kontrollen, delge kontrollresultat och eventuella avvikelser (rapportskrivning, beslut), hantering av eventuell bristande efterlevnad och eventuella åtgärder som myndigheter fattar beslut om, till exempel beslut om sanktion till och med uppföljning av avvikelserna. (Mer information om kontrollprocessen finns på Kontrollwiki.

Med administrativa uppgifter avses till exempel upprättande av myndighetens kontrollplan, handläggning av registrering av anläggningar, registervård, juridiskt stöd till livsmedelskontrollen, information till företag, budgetarbete och verksamhetsuppföljning m.m. som behövs för att myndigheten ska kunna utföra sitt kontrolluppdrag.

Observera att vi inte förväntar oss exakta siffror när ni fördelar årsarbetskrafter mellan olika poster. Ni får göra en uppskattning.

8) Resursbehov för det kommande årets livsmedelskontroll

Det totala antal årsarbetskrafter som i verksamhetsplaneringen för 2026 uppskattas behövas, för att den offentliga livsmedelskontrollen inom primärproduktionen skulle kunna genomföras.

Hit räknas alla ”arbetskrafter” som planeras arbeta operativt eller administrativt med livsmedelskontroll inom primärproduktionen enligt kontrollförordningen, till exempel livsmedelsinspektörer, länsveterinärer, provtagare, handläggare, länsveterinärer, administratörer, sekreterare, chefer och jurister.

Det är det resursbehov myndigheten behöver för att kunna utföra livsmedelskontroll enligt förordning (EU) 2017/625, som ska anges. Resursbehov för att utföra livsmedelskontroll i samband med grundvillkorskontroll enligt förordning (EU) 2021/2116 ska inte inkluderas.

Uppgiften avser det totala behovet för 2026, inklusive de årsarbetskrafter som myndigheten redan har.

Följande ska inte räknas med:

  • Resursbehovet för grundvillkorskontroll inom livsmedelsområdet.
  • Resursbehovet för revision av kontrollmyndigheter.

9) Budgeterad kostnad för kontrollen

Den årliga kostnaden som budgeterats för myndighetens offentliga livsmedelskontroll i primärproduktionen, dvs. exklusive grundvillkorskontroll livsmedel. Både budget för registrering/godkännande av livsmedelsanläggningar i primärproduktionen, operativ kontroll, eventuell planerad provtagning samt administration ska räknas med. Posten avser 2026. Lagstöd finns i 3e § punkt 4 LIVSFS 2005:21.

Om detta inte är fastställt vid rapporteringstillfället – rapportera preliminära siffror.

10) Avgifter för kontroller med anledning av bristande efterlevnad

Den totala summan som fakturerats för avgifter för kontroller med anledning av bristande efterlevnad.

11) Timtaxa för kontroller med anledning av bristande efterlevnad

Den taxa som är fastställd på myndigheten för att tas ut med anledning av bristande efterlevnad. Om timtaxan ändrats under innevarande år, så är det den timtaxa som gäller den 31/12-2025 som ska anges. Timtaxan anges i kronor.

12) Antal registrerade anläggningar

Det totala antalet registrerade anläggningar som myndigheten har.

13) Totalt antal anläggningar

Här anges hur många anläggningar som finns i länet. De myndigheter som inte har alla sina anläggningar registrerade, får göra en uppskattning av hur många anläggningar det finns.

14) Provtagning

Om myndigheten har utfört offentlig provtagning inom livsmedelskontrollen i primärproduktionen under året, så ska det anges här.

Kontroller som görs på uppdrag av Livsmedelsverket, till exempel restsubstanskontrollen ska inte räknas in här. Rapporteringen avser provtagning som ingår i länsstyrelsen egen planerade kontroll och provtagning som görs vid misstanke om bristande efterlevnad etc.

Svarsalternativen är:

  • Ja
  • Nej

15) Vilket vilka laboratorium som myndigheten har använt

Om myndigheten har utfört offentlig provtagning inom livsmedelskontrollen i primärproduktionen under året, så ska man ange vilket eller vilka laboratorier som utfört analyserna. Om provtagning inte skett och länsstyrelsen har avtal med laboratorium, ska det/de laboratorierna som myndigheten har avtal med anges.

Om flera laboratorier anges så ska de separeras med semikolon i rapporteringen.

16) Antal anläggningar som berörs av operativt mål 19

Hur många anläggningar som levererar opastöriserad mjölk direkt till slutkonsumenter, har ni identifierat i länet?

Myndigheten ska rapportera det totala antalet identifierade anläggningar i länet som är berörda av operativt mål 19 Opastöriserad mjölk, det vill säga det totala antalet anläggningar som myndigheten har identifierat säljer eller överlåter opastöriserad mjölk direkt till slutkonsumenter.

Antalet identifierade anläggningar är en ackumulerad siffra som hämtas från inventeringar som genomförs under målperioden 2023–2025. Inventeringen kan ha utförts som en specifik inventering eller ha utförts i anslutning till en offentlig kontroll eller en grundvillkorskontroll. Inventering ska göras vid samtliga anläggningar som har mjölkproduktion, både de som har mjölkproduktion som huvudsaklig verksamhet och de som har mjölkproduktion som annan verksamhet. Om uppgifterna finns dokumenterade i Primör som riskmodifierande faktor eller som fritext kan de hämtas därifrån.

Antal utförda kontroller enligt de operativa målen rapporteras i enlighet med post 34 - Rapporteringspunkt.

17) Sanktionsavgift enligt livsmedelslagen

Enligt 30 a § livsmedelslagen är kontrollmyndigheter skyldiga att ta ut sanktionsavgifter i vissa angivna fall

  1. Ange antal tillfällen som beslut fattats om sanktionsavgift enligt livsmedelslagen avseende bristande journalföring gällande växtskyddsmedel och biocider, under 2025.
  2. Ange antal tillfällen som beslut fattats om sanktionsavgift enligt livsmedelslagen avseende bristande journalföring gällande bristande dokumentation om små mängder primärprodukter, under 2025.
  3. Ange antal tillfällen som beslut fattats om sanktionsavgift enligt livsmedelslagen avseende startande av registreringspliktig verksamhet utan registrering, under 2025.

18) Frågor om livsmedelsbedrägerier

Livsmedelsverket arbetar aktivt med frågan om att motverka livsmedelsbedrägerier och vill därför följa omfattningen av problematik med överträdelser som är av sådant slag att man kan misstänka eller konstatera livsmedelsfusk.

Livsmedelsverket arbetar utifrån EU-kommissionens operativa definition av livsmedelsbedrägeri vilken är ”Avsiktliga överträdelser av lagstiftningen, som vilseleder konsumenterna, och som görs för ekonomisk vinning”.

Vi ber er därför svara på några frågor utifrån denna definition och efter bästa förmåga. Svaren bidrar till att få en tydligare bild av problematiken med livsmedelsbedrägerier.

  1. a) Har ni under år 2025, haft misstanke om, eller konstaterat livsmedelsbedrägerier?

Svarsalternativ:

  • Ja
  • Nej

OM ja:

  1. b) Vid hur många tillfällen har det funnits sådana misstankar under 2025?

Uppskatta antal tillfällen om ni inte vet exakt. Om inga, skriv 0 (noll).

  1. c) Hur många kontroller har gjorts under 2025 med utgångspunkt i, misstanke om eller där ni konstaterat livsmedelsbedrägerier?

Uppskatta antal kontroller, om ni inte vet exakt. Om inga, skriv 0 (noll).

  1. d) Har ni vidtagit myndighetsåtgärder som ett resultat av fusk/livsmedelsbedrägeri?

Svarsalternativ:

  • Ja
  • Nej

OM ja, ange vid hur många tillfällen för respektive åtgärd:

  • Föreläggande avseende visst livsmedel
  • Föreläggande avseende verksamheten/anläggningen
  • Förbud avseende visst livsmedel
  • Förbud avseende del av verksamheten/anläggningen
  • Stängning – förbud mot hela verksamheten
  • Anmälan för åtal
  • Överlämnat ärendet till annan myndighet

19) Formulärfråga om nationell kontrollplanering

  1. a) Har ni utfört era tilldelade kontroller?

Observera att alla utförda kontroller ska rapporteras i XML-filen. Om alla kontroller inte är registrerade i Primör på rätt sätt, behöver ni rätta eller komplettera i Primör och ta ut en ny XML-fil. Om våra dataanalyser visar alla tilldelade kontroller inte är utförda och ni ändå svarar Ja kommer vi att kontakta rapporterande länsstyrelse.

  • Ja
  • Nej
  1. b) Om nej varför inte?

Förklara kortfattat orsaken till att alla tilldelade kontroller inte har utförts.

  1. c) Har det under året förekommit att ni inte kunde utföra en tilldelad kontroll på grund av det inte fanns fler anläggningar med den produktionsinriktningen i länet och att ni då ersatte den med något annat?
  • Ja
  • Nej
  1. d) Om Ja, vad bytte ni från och till? Ange produktionsinriktningarna.

e) Hur många planerade riskbaserade kontroller har länsstyrelsen genomfört utöver tilldelningen enligt den nationella kontrollplaneringen för foder- och livsmedelskontroll, dvs. som riskbaserade planerade kontroller som länsstyrelsen själv fattat beslut om och där huvudorsaken till kontrollen var livsmedels- eller foderkontroll?