Skriv ut
Jämför versioner

Lakebaserade fiskprodukter - Produktbeskrivning

Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Informationen här på sidan är i första hand skriven till dig på Livsmedelsverket och kommunen som arbetar med livsmedelskontroll. Vi hälsar också företagare, journalister, konsumenter och andra nyfikna välkomna att läsa.

Stödjande information är tolkningar av regler och ger vägledning om hur lagstiftningen kan tillämpas. Sådan information är inte bindande utan ger exempel och rekommendationer som kan vara till hjälp när lagstiftningen ska tolkas och användas i kontrollen. Stödjande information utesluter inte andra sätt att uppnå målen med kontrollen.

Här hittar du ett exempel på en produktbeskrivning av en lakebaserad fisk- och skaldjursprodukt, i här fallet skaldjursmix i lake. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.

Exempel på produktbeskrivning
– skaldjursmix i lake 

Produkt

Skaldjursmix i lake. Artikel nr: 1236, vikt 500 gram. 

Råvaror                             

Kokta skalade räkor (75 %) (pandalus borealis), kokta skalade kräftstjärtar (25%) (procambarus clarkii) i lake (vatten, salt, surhetsreglerande medel (E262,E330), konserveringsmedel (E211, E202)). Spår av sulfit. 

Processförhållanden

Räkor tinas i ett vattenbad med termostatreglering. Laken blandas för sig. Produktionen sker satsvis där räkor och kräftstjärtar vägs in i förpackningen och laken sedan doseras. Total tiningstid för en räk- och kräftstjärtförpackning är en timme. Efter packning mellanlagras produkterna i kyl. Pallsättning sker på annat ställe än i fyllningsrum. Efter pallsättning lagras produkterna i kylrum i avvaktan på kyltransport. 

Konserveringsmedel i form av bensoat (E210) tillsätts med maxgräns 1 g/kg och sorbinsyra (E202) med 1 g/kg räkor. Inblandning av surhetsreglerande medel får ske utan begränsningar. 

Produktegenskaper

Skaldjursmixen är lättsaltad och salthalten i slutprodukten uppgår till 2,3 %. pH-värdet varierar mellan 5,2-5,6. Smaken ska vara mild med svag lukt av hav och kräftdjur.

Mikrobiologiska egenskaper 
(log cfu/g)

Produktionsdag  

 Bäst före-dag

Total antal aeroba

<4

<7

Stafylococcus aureus

<1*

<1

Enterobacteriaceae

<2

<2

Mjölksyrabakterier

<3

<5

Listeria monocytogenes

neg/25 g*

 <2

Salmonella

neg/25 g*

neg/25 g

Clostridium botulinum

neg*

neg

 *mikrobiologiska normer

Sporer av Clostridium botulinum förväntas finnas i produkten i små mängder.

Näringsinnehåll/100 gr vara

Fett (g) 

0,5

- varav mättat fett (g)

0

- enkelomättade fettsyror (g)

0

- fleromättade fettsyror (g)

0

Protein (g)

8,5

Kolhydrater (g)

0

Energi (kJ/kcal) 

180 KJ (40 kcal)

Salt (g)

2,3

Hållbarhetstid

Märkningen av produkten innehåller uppgifter om bäst-före-dag som är satt till 40 dagar från produktionsdag samt kylvara lägst +4 ºC. En rekommendation ska ges till konsumenten att produkten bör förvaras i kylskåp efter inköp och att innehållet bör förbrukas snarast efter det att förpackningen bryts. 

Förpackning                      

Förpackningen är av plast och formad som ett runt tråg med snäpplock. Paketet utgör en barriär mot kontamination från bakterier och virus. Den har dock lätt för att gå sönder vid ovarsam hantering. Vid transport läggs trågen i en skyddande ytterförpackning av kartong. Den färdiga produkten lagras därefter i kylrum (+2 ºC) i högst två dygn.

Distribution

Under transporten anlitas en kyltransportör. Grossistledet och detaljistledet förvarar produkten i kyla. Tillfällig uppvärmning av produkten kan förekomma i samband med leverans till butiker (blandade pallar) och i butiksledet om produkten lagras för högt i kyldisken och om fel kyldisk används (+8 ºC). En förhöjning av temperaturen kan också ske i samband med transport av skadjursmixen från butiken till konsumenten. 

Produktens förväntade beredning

På förpackningen finns det en instruktion till konsumenten om att produkten kan ätas utan föregående upphettning. Laken som skaldjuren ligger i beräknas inte konsumeras. Vanligtvis ingår produkten som ingrediens på smörgåsar och i andra rätter. 

Målgrupper

Hela befolkningen inklusive riskgrupper som har svagt immunförsvar. Undantaget är de personer som är överkänsliga för något av ämnena kräftdjur och sulfit.