Nationella kontrollplanen
Den nationella kontrollplanen är styrande för alla myndigheter i livsmedelskedjan och här finns myndigheternas mål samlade. I den nationella kontrollplanen beskrivs också hur kontrollen i livsmedelskedjan är planerad, organiserad, hur den genomförs, följs upp och utvecklas.
En flerårig nationell kontrollplan
Alla medlemsstater i EU ska ha en flerårig nationell kontrollplan. All offentlig kontroll i livsmedelkedjan som genomförs i landet ska utgå från den nationella kontrollplanen. Se artikel 109 i förordning (EU) 2017/625.
I Sverige är Livsmedelsverket samordnare för den nationella kontrollplanen och har yttersta ansvaret för att den är aktuell och att det sker en årlig översyn av innehållet. Planen har tagits fram gemensamt av myndigheterna i livsmedelskedjan och uppdateringar sker löpande av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen (KEMI), Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), länsstyrelserna och kommunerna genom Sveriges Nätverk för Offentlig kontroll inom Livsmedelskedjan (SNOL) med flera.
Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan riktar sig till de med ansvar för att planera, genomföra och följa upp kontroll i livsmedelskedjan. Men den ger också bransch, företag och konsumenter en inblick i kontrollen och vilka prioriteringar som finns.
Den är ett strategiskt verktyg för att den offentliga kontrollen ska utföras på ett enhetligt och effektivt sätt och bidra till att uppnå gemensamma mål i livsmedelskedjan.
All information om Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelkedjan finns samlad på NKP-webben.
Målen i den nationella kontrollplanen
I Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan finns gemensamma nationella mål för alla svenska myndigheter som utför offentlig kontroll i livsmedelkedjan. Varje kontrollmyndighet ska enligt 3 e § i Livsmedelverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:21) årligen ta fram en plan för myndighetens livsmedelskontroll. I planen ska det framgå hur myndigheten har beaktat mål och prioriteringar i Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan.
I grunden finns fyra övergripande mål som utgår från syftet med EU:s livsmedelslagstiftning. Med utgångspunkt från målen i EU-lagstiftningen och en myndighetsgemensam bedömning av de största riskerna inom livsmedelskedjan har fyra gemensamma effektmål fastställts. Effektmålen bidrar till att de nationella övergripande målen för livsmedelskedjan uppnås. De övergripande målen och effektmålen är nedbrutna till operativa mål. De operativa målen bidrar till att myndigheterna når de gemensamma målen.
Operativa mål för livsmedelskontrollen