Till huvudinnehåll
Skriv ut
Jämför versioner (endast en version av sidan)

Information om utförda kontroller

Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2025 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2026

31) Datum för kontrollen

Det datum då kontrollen utfördes. Som kontroll räknas all utförd kontroll i form av besök på en anläggning, inklusive kontrollbesök i samband med godkännandeprövning. Det omfattar både platsbesök och administrativa kontroller.

32) Kontrollorsak

Här ska anges om den utförda kontrollen var planerad kontroll, uppföljande kontroll eller händelsestyrd kontroll och om det var en offentlig kontroll enligt förordning (EU) 2017/625 eller en grundvillkorskontroll enligt förordning (EU) 2021/2116 eller en kombination av dessa.

Det är skälen till kontrollen, hur kontrollobjektet har valts ut och vad kontrollen omfattade som styr vilken kontrollorsak som ska anges. Även kontroll som sker ”vid skrivbordet” (administrativt) räknas hit. Det kan till exempel handla om uppföljning från en tidigare kontroll.

Kontrollorsak

Förklaring

Riskbaserad planerad kontroll

Riskbaserad kontroll planerad enligt nationell kontrollplanering. Kontrollen omfattar enbart livsmedelslagstiftningen. Kontroll enligt förordning (EU) 2017/625

Riskbaserad planerad kontroll, kombinerad foder-livsmedel

Riskbaserad kontroll planerad enligt nationell kontrollplanering. Kontrollen omfattar både livsmedels- och foderlagstiftningen. Kontroll enligt förordning (EU) 2017/625

Övrig riskbaserad planerad kontroll

Övrig riskbaserad kontroll planerad enligt nationell kontrollplanering samt ytterligare riskbaserade livsmedelskontroller som länsstyrelsen genomfört. Kontrollen omfattar enbart livsmedelslagstiftningen. Kontroll enligt förordning (EU) 2017/625

Övrig riskbaserad planerad kontroll, kombinerad foder-livsmedel

Övrig riskbaserad kontroll planerad enligt nationell kontrollplanering samt ytterligare riskbaserade kontroller som länsstyrelsen genomfört. Kontrollen omfattar både foder- och livsmedelslagstiftningen. Kontroll enligt förordning (EU) 2017/625

Planerad kontroll, övrigt

Övrig planerad kontroll, enligt förordning (EU) 2017/625 där kontrollobjektet är uttaget för kontroll utifrån annat kontrollområde, annan lagstiftning eller av annat skäl, till exempel för djurskyddskontroll, kontroll av läkemedel på gård för restsubstanskontroll eller slumpmässigt är utvald.

Grundvillkorskontroll

Den planerade kontroll av livsmedelsanläggningar som valts ut och kontrollerats inom grundvillkorskontrollen enligt förordning (EU) 2021/2116

Kontrollobjektet är utvalt för en GRUND_ALLA-kontroll eller på grund av ett utökat grundvillkorsuttag.

Grundvillkorskontroll, utökad till livsmedel/foderkontroll

Planerad kontroll av livsmedelsanläggningar som valts utmed avseende på grundvillkorskontroll enligt förordning (EU) 2021/2116 men kontrollen har utökats till att omfatta fler krav i livsmedelslagstiftningen utöver grundvillkoren. Denna kan användas även om det bara är ett av områdena foder eller livsmedel som är utökad.

Uppföljande kontroll, platsbesök

Kontroller utförda på plats hos kontrollobjektet, för att följa upp avvikelser när bristande efterlevnad konstaterats vid en planerad kontroll, en händelsestyrd kontroll eller en planerad grundvillkorskontroll. Kontroll enligt förordning (EU)2017/625.

Uppföljande kontroll, administrativ

Kontroller utförda på kontoret genom granskning av inskickade handlingar, foton etc., för att följa upp avvikelser när bristande efterlevnad konstaterats vid en planerad kontroll, en händelsestyrd kontroll eller en planerad grundvillkorskontroll. Kontroll enligt förordning (EU) 2017/625.

Händelsestyrd kontroll

Kontroll påkallad av yttre omständigheter, till exempel information från offentlig veterinär, klagomål, matförgiftning, misstanke om fusk, resultat från Livsmedelsverkets provtagningsprogram m.m. Observera att första kontroll vid en nyregistrerad anläggning i regel ska rapporteras som planerad kontroll, inte som händelsestyrd, även om den inte ingick i den ursprungliga planen för året.

33) Föranmäld/oanmäld kontroll

För varje kontroll som genomförs ska information om den varit föranmäld eller oanmäld rapporteras. Med en föranmäld kontroll avses alla kontroller där myndigheten på något sätt i förväg aviserat att kontroll kommer att genomföras. Om myndigheten upp till två timmar innan besöket meddelar att man kommer, så kan besöket betraktas som oanmält, förutsatt att aviseringen bedömts vara nödvändig för kontrollens genomförande.

34) Rapporteringspunkt

Rapporteringspunkterna är de som anges i bilaga 2. Punkterna rapporteras tillsammans med kontrollresultaten (se informationspost 35). De punkter som ska rapporteras är de som kontrollerats. Även de punkter som bedöms som ”ej aktuell” för verksamheten ska rapporteras.

Rapporteringspunkterna inkluderar kontrollpunkter som utgör grundvillkor. I vissa fall har två kontrollpunkter som finns i kontrollprotokollet för grundvillkor slagits samman i en rapporteringspunkt. Vilka dessa är framgår av bilaga 2.

Tänk på vid kontroller enligt de specifika checklistorna mjölk och ägg som gäller kraven i bilaga III till förordning (EG) nr 853/2004, måste även de allmänna punkter i animaliechecklistan (som motsvarar bilaga I till förordning (EG) nr 852/2004) tas ut för en kontroll. Om en kontroll endast omfattar de specifika kraven ska de allmänna kraven i animaliechecklistan rapporteras som ej kontrollerade. Om animaliechecklistan inte läggs till för kontrollen kommer dessa istället att gå in som ”ej aktuellt” vilket blir fel.

Rapportering av kontroll enligt de operativa målen

Område 20 visar att man gjort kontroll i enlighet med de operativa målen i den nationella kontrollplanen. Resultatet ska rapporteras både på den rapporteringspunkt som är tillämplig utifrån gällande lagstiftning (se stödmaterialen för de operativa målen i Kontrollwiki) och på den punkt som visar att det operativa målet blivit kontrollerat. Detta för att rapporteringen ska kunna visa både vilka bestämmelser som har kontrollerats, men även att kontroll har skett mot det operativa målet. Detta betyder att ett resultat aldrig kan rapporteras enbart på rapporteringspunkterna 20.4–20.8.

> Operativa mål för livsmedelskontrollen 2023-2025 (Kontrollwiki)

> Hitta operativa mål och aktiviteter (NKP-webben)

Om en kontroll genomförs på en anläggning som inte berörs av det operativa målet, ska rapporteringspunkterna under område 20 rapporteras som ”Ej aktuell” på de checklistor där de förekommer (se svarsalternativen post 35).

Tabellen nedan visar vilka ”vanliga” rapporteringspunkter som är relevanta för respektive operativt mål

Rapporteringspunkt (målpunkt)

Operativt mål

Rapporteringspunkt (kontroll av efterlevnad av lagstiftningen)

20.4

Spårbarhet ägg (mål 11)

18.1, 18.2 och 21.3

20.5

Spårbarhet och registrering honung (mål 12)

18.1, 18.2, 19.1 och 21.2

20.6

Bladgrönsaker bevattningsvatten och hygien vid odling (mål 18)

7.2, 5.1, 5.2 och 4.4

20.7

Opastöriserad mjölk (mål 19)

21.6 och 21.7

20.8

Glykoalkaloider i potatis (mål 16)

4.13

35) Kontrollresultat

Här anges resultatet från varje kontrollerad rapporteringspunkt.

Svarsalternativen är:

  • Avvikelse
  • Utan avvikelse
  • Ej aktuell
  • Ej kontrollerad

Svarsalternativet ”ej aktuell” ska endast användas om rapporteringspunkten inte är relevant på anläggningen överhuvudtaget. Det betyder att om en kontroll utförs på bara spannmålsproduktion, men anläggningen har både spannmålsproduktion och mjölkproduktion, så är även de rapporteringspunkter som rör mjölkproduktionen relevanta och ska fyllas i som ”Ej kontrollerad”.

Observera att det är utifrån livsmedelslagstiftningen som punkterna ska rapporteras. Det är alltså bara om en punkt inte är aktuell utifrån livsmedelslagstiftningen, som den ska rapporteras som ”ej aktuell”.

När rapporteringen sker via Primör är det viktigt att rätt checklista/checklistor används. Annars blir kontrollresultaten felaktigt rapporterade. Samtliga checklistor knutna till produktionsinriktningarna på en anläggning ska fyllas i om det är en riskbaserad normalkontroll, händelsestyrd kontroll eller uppföljande kontroll. Om det är en renodlad grundvillkorskontroll och valet av kontrollobjekt skett via grundvillkorsuttag räcker det att checklistan för grundvillkorskontroll används. Oavsett vilken eller vilka checklistor som används ska samtliga kontrollresultat rapporteras till Livsmedelsverket. Avvikelser som gäller grundvillkorskrav ska även rapporteras till Jordbruksverket.

Exempel 1

En offentlig kontroll utförs på en anläggning med produktionsinriktningarna mjölk och spannmål. Kontrollobjektet har valts ut enligt nationell kontrollplanering men kontroll utförs endast på mjölk. Kontrollorsaken markeras i Primör som ”Riskbaserad normalkontroll”. Samtliga checklistor knutna till anläggningen ska fyllas i, dvs. mjölk, animal och vegetabilier. Punkterna i checklistorna för animal och vegetabilier fylls i Primör i som ”Ej kontrollerad”, eftersom det bara var mjölk som kontrollerades.

Exempel 2

En offentlig kontroll utförs på en anläggning med produktionsinriktningarna mjölk och spannmål. Kontrollobjektet har valts ut enligt nationell kontrollplanering. Kontrollen omfattar samtliga livsmedels- och foderkrav i lagstiftningen. Kontrollorsaken markeras i Primör som ”Riskbaserad normalkontroll, kombinerad”. Samtliga checklistor knutna till anläggningen ska fyllas i, dvs. mjölk, animal och vegetabilier. Ett antal avvikelser upptäck som även är grundvillkor. Dessa brister ska, förutom att de rapporteras i Primör, även registreras i Jordbruksverkets grundvillkorssystem.

Samtliga avvikelser ska följas upp, antigen genom en administrativ kontroll eller en ny kontroll på plats. Dessa rapporteras som ”Uppföljande kontroll, administrativ” eller som ”Uppföljande kontroll, platsbesök”.
Vidare handläggning av avvikelsen hanteras både som bristande efterlevnad av livsmedelslagstiftningen och som grundvillkorsöverträdelse. Bristerna följas upp för att säkerställa att företagen har åtgärdat dem på ett ändamålsenligt sätt. Uppföljningen registreras som ”Uppföljande kontroll, platsbesök” eller ”Uppföljande kontroll, administrativ”, beroende på hur uppföljningen har gjorts.

Exempel 3

Ett kontrollobjekt har valts ut för grundvillkorskontroll. Om det enbart är grundvillkorkraven som kontrolleras ska grundvillkorschecklistan användas. Kontrollpunkter som inte ingår i kontrollen markeras som ej aktuella. En kontrollfråga kan vid en grundvillkorskontroll inte markeras som ej kontrollerad eftersom alla aktuella frågor ska kontrolleras vid en grundvillkorskontroll. Kontrollorsaken blir ”Grundvillkorskontroll”.

Avvikelser/grundvillkorsöverträdelser hanteras och följs upp enligt exempel 2.

Exempel 4

Ett kontrollobjekt har valts ut för grundvillkorskontroll. Kontrollobjektet både har mjölk- och spannmålsproduktion.

Länsstyrelsen beslutar att utöka kontrollen till en fullständig offentlig kontroll.
Checklistorna för mjölk, animal och vegetabilier används och kontrollen rapporteras som ”Grundvillkorskontroll, utökad till livsmedel/foderkontroll”.

Om inte samtliga krav i lagstiftningen kontrollerats markeras dessa rapporteringspunkter som ”Ej kontrollerat”.

Avvikelser och grundvillkorsöverträdelser hanteras och följs upp enligt exempel 2.