Till huvudinnehåll
Skriv ut
Jämför versioner

Majonnäsbaserade fiskprodukter - Flödesschema och processbeskrivning

Här ger Livsmedelsverket vägledning om hur kraven i lagstiftningen kan uppnås. Vägledningen är inte bindande och utesluter inte andra sätt att uppfylla kraven.

Ta del av exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för en majonnäsbaserad fisk- och skaldjursprodukt, här västkustsallad. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.

Exempel på flödesschema - västkustsallad

Exempel på flödesschema vid tillverkning av västkustsallad

Exempel på processbeskrivning - västkustsallad

Processteg

Beskrivning

1. Mottagning

Mottagningskontroll sker av alla inkommande varor och emballage under dagtid. Efter ankomst körs varorna in i respektive varulager.

2. Fryslagring

Räkor lagras vid en temperatur -18 °C.

3. Kyllagring

Crème fraiche, majonnäs och stenbitsrom lagras vid en temperatur av +4 °C.

4. Torrlagring

Kryddor, salt och konserveringsmedel lagras torrt vid rumstemperatur.

5. Emballage

Inneremballage lagras i obrutna förpackningar tillsammans med ytteremballage.

6. Upptining

Upptining sker genom att innehållet (ca 10 kg/styck) hälls upp i ett vattenkar med reglering av vattentemperaturen. Samma kyl används för tillfällig lagring av färdigblandade satser eller hackade räkor.

7. Hackning

Räkor hackas i en maskin. Därefter lagras de i skänkvagn (rostfri) under cirka 30 minuter i rumstemperatur.

8. Invägning

Ingredienser vägs in på elektronisk våg. Kryddor, salt, smakförstärkare och konserveringsmedel, stabiliseringsmedel blandas tillsammans efter invägning.

9. Blandning

Alla ingredienser hälls upp i ett blandningskärl (400 l) och blandas med en maskinell omrörare under cirka 15 minuter. Blandningskärlet transporteras till portioneringsutrustningen (cirka 5 meter). Vid produktionsstörningar av fyllningsutrustningen, som tar längre tid än 30 minuter att åtgärda eller vid lunchavbrott, dras färdigblandade oförpackade produkter till kylrum.

10. Portionering/ vägning

Blandningen pumpas via en slang direkt ner i kärlet upp till portioneringsutrustningen. Innerförpackningar, lock och underdel laddas i respektive fack på maskinen. Förpackningen står på en vågcell som stoppar fyllningen när rätt vikt uppnås.

11. Packning och märkning

Efter portioneringsutrustningen förs förpackningarna via ett matarband ut till packningsrum. De förpackade produkterna märks med en etikett på sidan av underdelen. Förpackningarna läggs i papplådor som staplas på träpall. Därefter plastas hela pallen.

12. Kyllagring

Pallarna lastas ut på kyllagret och lagras vid en temperatur av +4 °C.

13. Leverans

Pallarna levereras ut till väntande kylbilar (+8 °C).