Kylning av mjölken
På den här sidan hittar du vägledning till kontrollpunkt 15.13 och instruktion om grundvillkor LMjölk 10.
Om lagstiftningen
- Avsnitt IX, kapitel I, del II B, punkterna 2 och 4 i bilaga III till förordning (EG) nr 853/2004 (grundvillkor)
Omedelbart efter mjölkningen skall mjölken och råmjölken förvaras i ett rent utrymme som utformats och utrustats för att undvika kontaminering.
a) Mjölken skall omedelbart kylas till högst 8°C om den samlas upp dagligen eller till högst 6°C om uppsamling inte sker dagligen.
b) Råmjölken skall förvaras separat och omedelbart kylas till högst 8°C om den samlas upp dagligen eller till högst 6°C om uppsamling inte sker dagligen, eller frysas.
Livsmedelsföretagare behöver inte uppfylla de temperaturkrav som fastställs i punkterna 2 och 3 om mjölken uppfyller de kriterier som fastställs i del III och om
a) mjölken bearbetas inom 2 timmar efter mjölkning, eller
b) en högre temperatur är erforderlig av tekniska skäl i samband med tillverkningen av vissa mjölkprodukter och den behöriga myndigheten godkänner
Punkterna 2 b och 4 ovan samt avsnitt IX, kapitel I, del III i bilaga III till förordning (EG) nr 853/2004 om kriterier för obehandlad mjölk och råmjölk som nämns i punkten 4 utgör inte grundvillkor.
Kontrollpunkt
Kontrollera att mjölkens och råmjölkens temperatur säkerställs och att temperaturkraven för mjölk och råmjölk i lagstiftningen uppfylls.
Kontroll av mjölkens temperatur är ett grundvillkor och ingår i Jordbruksverkets Kontrollinstruktion för grundvillkorskontroll.
Grundvillkor - Jordbruksverket
Vägledning/instruktion
Kontrollera att temperaturkravet säkerställs genom att kontrollera mjölktankstermometer och tankbilskvitton och rutiner för temperaturövervakning. Kontrollera att rutiner finns, att de följs och är ändamålsenliga. Hur ofta kontrolleras temperaturen i mjölktanken? Hur sparar man tankbilskvitton? Hur övervakas temperaturen i mjölktanken?
Vilka rutiner finns vid mjölkning och leverans av råmjölk? Hur säkerställs råmjölkens temperatur?
Kontrollera att kraven uppfylls i verksamheten. Gör en sammantagen bedömning av iakttagelserna och avgör om rutinerna är tillräckliga och om de följs. Fråga efter rutiner vid strömavbrott eller höga sommartemperaturer. Det handlar om kontroll och omhändertagande av mjölk.
Observera att det finns ett undantag för nedkylningskravet. Undantaget är att för att slippa kravet på nedkylning måste i så fall mjölkproducenten antingen kunna visa att mjölken bearbetas inom 2 timmar från mjölkningen, till exempel i ett gårdsmejeri, eller att mjölken av tekniska skäl i samband med tillverkning av vissa mjölkprodukter inte bör kylas. Förfarandet ska var vara godkänt av den behöriga myndigheten, dvs. av Livsmedelsverket eller den kommunala kontrollmyndigheten beroende på vem som har kontrollansvaret för mjölkproduktanläggningen. För att se mer om vilka krav som ställs på dokumentation av ex. mjölktankstemperatur se kontrollpunkt 14.16.
Kontrollera att kraven uppfylls i verksamheten. Gör en sammantagen bedömning av iakttagelserna och avgör om rutinerna är tillräckliga och om de följs.
Vid grundvillkorskontroll, gör en bedömning av avvikelsens allvar, omfattning och varaktighet enligt Jordbruksverkets Kontrollinstruktion för grundvillkorskontroll.