Information till allmänheten
Här ger Livsmedelsverket vägledning om hur kraven i lagstiftningen kan uppnås. Vägledningen är inte bindande och utesluter inte andra sätt att uppfylla kraven.
- Vem ska tillhandahålla informationen?
- Vilken information ska tillhandahållas?
- Hur ska informationen tillhandahållas?
- Hur ofta ska informationen uppdateras?
- Säkerhet
På den här sidan hittar du vägledning om vilken information verksamhetsutövare ska ge konsumenter enligt 3 a § livsmedelsförordningen (2006:813).
Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska tillhandahålla viss information till konsumenter. Den information som ska tillhandahållas framgår av artikel 17 samt bilaga IV till direktiv (EU) 2020/2184 om kvaliteten på dricksvatten (dricksvattendirektivet). Syftet med att ge denna information är bland annat att stärka allmänhetens förtroende för det dricksvatten de får ur kranen.
Vem ska tillhandahålla informationen?
Livsmedelsverkets uppfattning är att den som producerar eller tillhandahåller minst 10 m3 dricksvatten per dygn i genomsnitt eller försörjer minst 50 personer med dricksvatten ska lämna den information som avses i artikel 17 i direktiv (EU) 2020/2184.
Vilken information ska tillhandahållas?
Informationen ska lämnas på olika sätt. Viss information ska lämnas regelbundet, minst årligen, utan att konsumenten behöver efterfråga den. Annan information ska finnas tillgänglig på internet. Sammanfattningsvis ska följande information lämnas:
Årligen och utan förfrågan:
- Dricksvattenkvalitet
- Priset på dricksvattnet
- Vattenförbrukning
- Länk till webbplats med mer information
Du hittar mer information om dessa uppgifter på denna sida:
Information som tillhandahålls årligen
Information som ska finnas på internet:
- Information om dricksvattenleverantören, vattenförsörjningsområdet och beredningsprocessen
- Dricksvattenkvalitet
- Information vid potentiell fara för människors hälsa
- Råd kring vattenförbrukning
- Särskilda informationskrav för större vattenleverantörer
Du hittar mer information om dessa uppgifter på denna sida:
Information som tillhandahålls via internet
Hur ska informationen tillhandahållas?
Viss information ska lämnas till konsumenten utan att hen begär att få ta del av den, medan annan information ska finnas tillgängligt via internet.
Den information som ska ges konsumenten utan efterfrågan ska lämnas regelbundet och minst en gång per år. Informationen ska lämnas i den form som är lämpligast och mest tillgänglig, till exempel på fakturor eller digitalt genom appar. Om informationen tillhandahålls digitalt behöver verksamhetsutövaren uppmärksamma konsumenten på att informationen finns tillgänglig.
Den information som ska finnas tillgänglig via internet ska tillhandahållas på ett användarvänligt sätt. Om en konsument begär det kan informationen lämnas på annat sätt.
Vem ska få informationen?
I artikel 17 i dricksvattendirektivet framgår att alla som försörjs med dricksvatten ska få informationen. Eftersom informationen ska lämnas via exempelvis fakturor eller appar, ligger det nära till hands att utgå från att det är kunderna som ska få informationen. I många fall har konsumenten en direkt relation till den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten, exempelvis genom att äga en villa som försörjs med kommunalt vatten.
Informationen som tillhandahålls via internet ska däremot vara tillgänglig för alla, och inte begränsas till de som är kunder hos den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten. På så vis kan även hyresgäster i ett flerfamiljshus ta del av information om dricksvattenkvalitet med mera.
Hur ofta ska informationen uppdateras?
Den information som tillhandahålls på webbplatsen ska hållas uppdaterad. När det gäller uppmätta värden för olika parametrar ska informationen uppdateras årligen. För de parametrar som undersöks mer sällan ska det senaste resultatet redovisas. Information om vattnets hårdhet, samt halterna av kalcium, magnesium och kalium ska uppdateras minst vart tredje år.
Om en parameter undersöks flera gånger årligen får ett årsmedelvärde anges.
Den information som lämnas när det finns en risk för människors hälsa ska uppdateras snabbt och vid behov.
Säkerhet
Den information som lämnas till allmänheten får inte omfatta säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) eller andra uppgifter som
- kan skada internationella förbindelser, allmän säkerhet eller totalförsvaret,
- kan medföra skada för en myndighets verksamhet för inspektion, kontroll eller annan tillsyn eller en myndighets möjligheter att förebygga eller beivra brott,
- avser kommersiell eller industriell information och utlämnandet kan antas medföra att en enskild lider ekonomisk skada,
- kan medföra negativa följder för skyddet av den miljö som informationen avser, eller
- kan skada immateriella rättigheter.
För att minska risken för, och konsekvensen av, eventuella fientliga handlingar bör den information som lämnas om vattenverkets beredning vara av en mer översiktlig karaktär. På samma sätt bör den information som lämnas om faroanalysen vara övergripande med syfte att ge konsumenten en generell bild av de största faror som har upptäckts. Faror som är allmänt kända innebär sällan en risk att kommunicera kring, däremot skulle kontrollåtgärder som vidtas i syfte att övervaka eller reducera en risk kunna vara känsliga att informera om.
Livsmedelsverket har tagit fram stöd i arbetet med sekretessbedömning i ”Handbok i krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten”.
Modul 4 – Handbok i krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten
Exempel på uppgifter som kan omfattas av sekretess
- Anläggningens maxkapacitet
- Specifika lägen för intags- och uttagspunkter
- Specifika lägen för ledning, servitut eller ledningsrätt
- Detaljerad information om beredningsprocessen
- Information om processer för provtagning och mätning
Tänk på att en sekretessbedömning alltid behöver göras i det enskilda fallet