Kontrollen ger ett likvärdigt utfall mellan myndigheter
Bristande likvärdighet är sedan lång tid ett område där livsmedelskontrollen får kritik. Denna indikator syftar till att se om de åtgärder som vidtas bidrar till att minska skillnaderna. Indikatorn används enbart nationellt.
Mått
Vi mäter, för varje kommunal kontrollmyndighet och för Livsmedelsverket, andelen av kontrollresultat för rapporteringspunkterna J03 och J08 som angetts som ”Med avvikelse”.
De kontrollpunkter som vi har valt är hygien- och temperaturkontroll. Dessa två kontrolleras i stor omfattning av alla myndigheter, och lämpar sig därför för att jämföra myndigheternas benägenhet att bedöma att en avvikelse föreligger. Vi gör antagandet att regelefterlevnaden hos livsmedelsföretagare inte skiljer sig nämnvärt mellan olika kommuner.
Indikatorn används alltså endast på nationell nivå. Andelen myndigheter som finns inom intervallet ±10 procentenheter från medianvärdet ger värdet på denna indikator.
Indikatorn används på nationell nivå, men endast för kommunala kontrollmyndigheter och Livsmedelsverkets kontroll. Den blir inte lika tillförlitlig för länsstyrelsernas kontroll eftersom dessa utför så få kontroller per myndighet att det inte går att göra antaget att de företagare som kontrollerats av olika myndigheter ett visst år har en genomsnittligt lika god regelefterlevnad.
Mål
Det finns inget specifikt mål satt. Dock ska indikatorn vara ökande från år till år, då högre andel innebär större likvärdighet.
Sammanfattning
Nationellt, Kommunala kontrollmyndigheter och Livsmedelsverket Mått: Andel myndigheter som finns inom plus minus 10 procentenheter från medianvärdet, när man tittar på andelen av kontrollresultat för rapporteringspunkterna J03 och J08 som angetts som ”Med avvikelse”. Mål: Ökande från år till år. Indikatorn börjar användas: 2024. |