EU-förordning 2021/77
Om icke-godkännande av vissa andra hälsopåståenden om livsmedel än sådana som avser minskad sjukdomsrisk och barns utveckling och hälsa
Grundförfattningen
Mer information
Information om förordningen
När träder förordningen i kraft?
Vilka berörs av förordningen?
Vad innehåller förordningen?
Bakgrund
Grundförfattningen
Vi strävar alltid efter att all publicering av EU-rättsakter ska vara korrekt. Trots detta kan det inträffa att uppdateringar av senaste ändringar saknas och att information som är inaktuell ligger kvar.
Mer information
På EUR-Lex finns mer information om till exempel beslutade och föreslagna ändringar, konsoliderade versioner samt andra rättsakter med kopplingar till den aktuella rättsakten.
Nedan finns en länk till ett register över godkända respektive icke godkända hälsopåståenden på EU-kommissionens webbplats
Information om förordningen
Kommissionens förordning (EU) nr 2021/77 av den 27 januari 2021 om icke-godkännande av vissa andra hälsopåståenden om livsmedel än sådana som avser minskad sjukdomsrisk och barns utveckling och hälsa.
När träder förordningen i kraft?
20 februari 2021
Vilka berörs av förordningen?
Ansökande företag och eventuella distributörer och återförsäljare av produkter i de fall angivna hälsopåståenden används i märkning och marknadsföring.
Vad innehåller förordningen?
I bilagan till förordningen anges fem hälsopåståenden som inte godkänns.
De fem icke godkända hälsopåståendena gäller L-karnitin, Svart te, NWT-02, en fast kombination av lutein, zeaxantin och dokosahexaensyra i äggula, Xantohumol i XERME®, en kombination av beta-sitosterol och beta- sitosterolglukosid.
Bakgrund
Ansökan om godkännande av det aktuella hälsopåståendet har gjorts enligt artikel 13.5 i förordning (EG) nr 1924/2006.
I förordning (EG) nr 1924/2006 anges det att livsmedelsföretagare kan sända ansökningar om godkännande av hälsopåståenden till den behöriga nationella myndigheten i en medlemsstat (så kallade 13.5-påståenden). Den behöriga nationella myndigheten ska vidarebefordra giltiga ansökningar till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). EU-kommissionen använder Efsas utlåtanden vid beslutsprocessen om hälsopåståendena ska godkännas eller inte.