Till huvudinnehåll
Hittade 707 träffar som innehåller orden av typ Innehåll
Filtrera på typ
Gränskontroll av tillsatser 2021-06-08
Här följer speciella bestämmelser om gränskontroll av tillsatser.
Gränskontroll av vegetabiliska livsmedel 2023-12-13
För import av vegetabilier gäller specifika regler för både olika vegetabilier och för de olika länder som importen sker från. Här kan du läsa om vad som gäller för detta område och hur importen ska gå till. Bara vissa vegetabilier ska gränskontrolleras.
Gränsvärden för "fri från"-livsmedel och specialkost 2025-04-07
På den här sidan får du veta vilka gränsvärden som är lagstiftade och/eller tillämpas för allergena ämnen i livsmedel och specialkost som ska vara fria från dessa.
H - Spårbarhet 2024-11-01
Det här lagstiftningsområdet innehåller krav på spårbarhet på många olika typer av livsmedel, bland annat kött, musslor, ägg och groddar.
HACCP 2024-06-12
Läs om de sju HACCP-principerna, vad ett system för livsmedelssäkerhet är och hur flexibilitet kan tillämpas vid kontroll.
Hampaprodukter 2023-06-08
Hampaprodukter kommer från växten Cannabis sativa. De kan finnas som ingredienser i kosttillskott, drycker, te, godis med mera. Den mest omdiskuterade ingrediensen är CBD-olja, ett nytt livsmedel som ibland klassas som läkemedel eller narkotika. Läs om vad som gäller för olika hampaprodukter här.
Handbok för utredning av utbrott 2024-01-10
Denna handbok ger råd och kunskaper som kan bidra till att mer effektivt stoppa smittspridning och bidra till en säkrare livsmedelshantering. Den kan också bidra till att utredningar av matförgiftningar sker på ett mer likartat sätt i landet.
Handel inom EU 2024-08-28
Läs om vad som gäller vid handel med livsmedel inom EU. Det finns bland annat särskilda regler för handel med animaliska livsmedel.
Handhygien vid slakt 2021-09-14
Rena händerna är grundläggande för god hygien på alla slakterier.
Handlägga ärenden om sanktionsavgift 2021-11-05
Ta del av hur handläggningen av ett ärende om sanktionsavgift går till. Du hittar också en checklista som stöd.
Hantera trikiner på slakteri och vilthanteringsanläggning 2025-04-02
Trikiner är små maskar av typen rundmask, så kallade nematoder, som kan infektera människor och andra köttätande däggdjur. Här följer information om hur vi hanterar risken med trikiner med hjälp av provtagning och hur vi säkerställer att infekterat kött inte kommer ut i livsmedelskedjan.
Hantering av avvikelser 2024-02-02
När du som inspektör bedömer att ett kosttillskott inte uppfyller lagstiftningens krav ska avvikelsen hanteras. Här hittar du exempel på brister och förslag till hantering av olika typer av avvikelser.
Hantering av avvikelser - Nyckelhålet 2022-08-31
Den som använder Nyckelhålsmärkningen har ett ansvar att följa reglerna. Myndigheten ska kontrollera att reglerna följs. Om en företagare bryter mot Nyckelhålsreglerna i sin märkning ska det bedömas på samma sätt som andra överträdelser av livsmedelslagstiftningen.
Hantering av fjäderfä på slakteri 2024-12-10
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär styrande och stödjande information om hur kontroller av djurskydd ska utföras enligt lagstiftningen. Denna information är ett komplement till Jordbruksverkets vägledningar för kontroll av djurskydd.
Hantering av klagomål 2024-02-23
På den här sidan hittar du som arbetar på LMK instruktioner för hantering av inkommande klagomål som gäller slakterier och vilthaneringsanläggningar.
Hantering av tama hov- och klövdjur på slakteri 2024-12-23
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär styrande och stödjande information om hur kontroller av djurskydd ska utföras enligt lagstiftningen. Denna information är ett komplement till Jordbruksverkets vägledningar för kontroll av djurskydd.
Hantering och förvaring 2024-11-14
Råvaror och ingredienser ska skyddas mot kontaminering i alla delar av hanteringen, till exempel vid mottagning, hantering, förvaring, beredning och servering. Här får du veta mer om kontroll i alla led från leverans av råvaror till det att kunden får sina varor.
Hantering och förvaring av avfall 2025-03-27
På denna sida återfinns vägledning för kontrollpunkt 14.10 och instruktion för grundvillkor LAnimal 2.
Hantering vid produktion av ”fri från”-livsmedel och specialkost 2025-04-07
När en verksamhet hanterar ”fri från”-livsmedel och specialkost gäller i grunden de allmänna hygienkraven. Hanterar man även livsmedel som innehåller aktuella allergen ställs krav på tillräcklig separering och väl fungerande rutiner. Läs mer om det på denna sida.
Honung 2025-02-12
Det finns en EU-standard som beskriver vad en produkt ska innehålla för att få kallas. Här hittar du information om standarden för honung, vilka andra produkter som utvinns från biodling och vilka övriga regler som styr området.
Hundar och andra husdjur samt ledar- och assistanshundar 2024-04-23
På den här sidan får du veta vad som gäller enligt lagstiftningen för hur husdjur får vistas på livsmedelsanläggningar och hur lagstiftningen ska tolkas när det kommer till ledar- och assistanshundar.
Hur ska analyserna genomföras? 2025-01-23
På den här sidan hittar du information om hur analyser av dricksvatten ska genomföras och krav på analysmetoder enligt 25 § LIVSFS 2022:12.
Hur ska regelbundna undersökningar utföras? 2024-12-18
På den här sidan hittar du information om på vilket sätt regelbundna undersökningar av dricksvatten ska utföras enligt 22-24 §§ LIVSFS 2022:12.
Huvudkontor 2025-01-17
Ett huvudkontor styrs av en rad regler inom livsmedelsområdet och ska kontrolleras. Här hittar du samlad information om vad som gäller vid kontroll av huvudkontor. Du finner både specifik information om kontrollen och genvägar till sidor i Kontrollwiki med vägledning vid kontroll av huvudkontor.
Huvudkontor livsmedelsverksamhet 2023-06-01
Denna inriktning i riskklassningsmodellen gäller anläggningar som i huvudsak styr livsmedelshantering på andra anläggningar/enheter i kedjan. I den standardiserade e-tjänsten för livsmedelsverksamheter kallas inriktningen Styrning av verksamhet i livsmedelsanläggningar. Oftast säger vi Huvudkontor.
Hygienregler för Livsmedelsverkets kontrollpersonal 2024-10-22
Livsmedelsverkets kontrollpersonal utför kontroller vid livsmedelsanläggningar som står under Livsmedelsverkets kontroll. Den viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning vid arbete eller besök är ändamålsenliga hygienrutiner.
Hållande och skötsel av fjäderfä på slakteri 2024-11-19
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär styrande och stödjande information om hur kontroller av djurskydd ska utföras enligt lagstiftningen. Denna information är ett komplement till Jordbruksverkets vägledningar för kontroll av djurskydd.
Hållande och skötsel av tama hov- och klövdjur på slakteri 2024-11-19
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär styrande och stödjande information om hur kontroller av djurskydd ska utföras enligt lagstiftningen. Denna information är ett komplement till Jordbruksverkets vägledningar för kontroll av djurskydd.
Hälsofaror i olika livsmedelskategorier 2024-12-18
På den här sidan finner du en lista över hälsofarliga kemiska ämnen och mikrobiologiska smittämnen som kan finnas i olika livsmedelskategorier. De listade farorna är inte angivna i någon rangordning. Även andra faror än de som är listade kan vara aktuella.
Hälsopåståenden 2025-02-05
Ta del av vad hälsopåståenden är och vad reglerna som styr området innebär. Du hittar också en rad exempel på hur hälsopåståenden får användas.
I - Särskilda ingredienser och processhjälpmedel 2024-10-15
Det här lagstiftningsområdet omfattar livsmedelstillsatser, aromer, enzymer, berikning, vitaminer och mineralämnen.
Identifiering av slaktdjur och kontroll av hästpass 2025-03-21
När djur kommer till ett slakteri ska de gå att identifiera så att deras ursprung kan spåras. Läs om vilka krav som finns på märkning för djur som ska gå till slakt och vilka åtgärder som ska vidtas i de fall det inte går att identifiera djuren på ett tillfredsställande sätt.
Import av livsmedel och köksredskap till EU 2024-01-23
Här får du veta vad import innebär och vilka livsmedel och köksredskap som särskilt måste kontrolleras vid en gränskontrollstation. Du får också veta vilka kontrollmyndigheter som är delaktiga i importkontrollen, och vad som gäller för varuprover och livsmedel för personligt bruk.
Import av sammansatta livsmedel 2025-04-07
De sammansatta livsmedel, som finns på undantagslistan över produkter som inte ska gränskontrolleras, ska åtföljas av ett så kallat privat intyg. Intyget ska finnas med när livsmedlen släpps ut på marknaden. Kommunen eller Livsmedelsverket regionalt kontrollerar privatintyg stickprovsmässigt.
Import, export samt handel inom EU 2025-03-27
Ta del av information om den offentliga kontrollens roll i den globala handeln med livsmedel.
Importkontroll av ekologiska livsmedel 2023-01-13
Här hittar du de speciella regler som gäller för gränskontroll av ekologiska livsmedel.
Index för god livsmedelskontroll 2025-01-16
När en kontrollmyndighets värden på de olika indikatorerna har beräknats kommer dessa slås ihop till ett index. Indexet kan användas för en översiktlig jämförelse mellan kontrollmyndigheter och till att följa hur kontrollverksamheten utvecklas.
Indikatororganismer 2023-04-27
Ta del av vilka indikatororganismer som används mest, när det kan vara lämpligt att välja en indikatoranalys, vad förekomsten i livsmedel betyder och vilka slutsatser som kan dras utifrån analysresultatet.
Indikatorparametrar 2024-12-18
På den här sidan hittar du information om alla indikatorparametrar med ett gränsvärde i bilaga 1 till LIVSFS 2022:12.
Information och märkning 2024-07-03
Information och märkning är ett centralt område när det gäller säkra livsmedel. Det handlar också om att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller. Här får du veta vilka regler som gäller och hur de ska användas.
Information och spårbarhet i samband med RASFF 2023-08-04
Livsmedel som inte är säkra ska hindras från att nå konsumenter och ska kunna dras tillbaka eller vid behov återkallas. Här får du veta mer om spårbarhet i samband med RASFF och vilken information som krävs för att livsmedel ska kunna spåras framåt och bakåt i kedjan.
Information om dricksvattenanläggningar 2024 2023-05-30
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2024 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2025.
Information om dricksvattenanläggningar 2025 2024-06-20
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2025 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2026.
Information om kontrollresultat 2023-10-31
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2024 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2025.
Information om kontrollresultat 2025 2024-06-20
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2025 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2026.
Information om myndigheten 2024 2023-05-30
Vissa uppgifter ska rapporteras gällande den inrapporterande myndigheten. Dessa uppgifter besvaras i webbformuläret.
Information om myndigheten 2025 2024-06-20
Vissa uppgifter ska rapporteras gällande den inrapporterande myndigheten. Dessa uppgifter besvaras i webbformuläret.
Information om riskklassningsuppgifter 2024-06-20
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2025 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2026.
Information om specialkost 2025-04-07
På den här sidan hittar du fakta om vad som särskilt gäller för den information som ska kunna lämnas om specialkost som serveras i skola, vård och omsorg.
Information om utförda kontroller 2025-01-07
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2025 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2026