Till huvudinnehåll
Hittade 176 träffar som innehåller orden under Livsmedelssäkerhet och hygien av typ Innehåll
Filtrera på typ
3-MCPD, 3-MCPD-fettsyraestrar och glycidylfettsyraestrar - provtagning
Läs om i vilka livsmedel som 3-MCPD, 3-MCPD-fettsyraestrar och glycidylfettsyraestrar kan finnas, hur man tar prov och annat som är viktigt att tänka på i livsmedelskontrollen.
ABP flöde vid slakt av fjäderfä
Här finner du ett generiskt flödesschema för slakt av fjäderfä. Det är en av de verksamhetstyper där den officiella veterinären ska utföra revision enligt förordning (EG) nr 854/2004. Använd gärna schemat vid kontroll av flödet av ABP genom en livsmedelsanläggning.
ABP flöde vid slakt av får och get
Här finner du ett generiskt flödesschema för slakt av får och get, en av de verksamheter där den officiella veterinären ska utföra revision enligt förordning (EG) nr 854/2004. Använd gärna schemat som stöd vid kontroll av flöde av ABP genom en livsmedelsanläggning.
ABP flöde vid slakt av nötkreatur
Här finner du ett generiskt flödesschema för slakt av nötkreatur, en av de verksamhetstyper där den officiella veterinären ska utföra revision enligt förordning (EU) 2019/627. Använd gärna schemat vid kontroll av flöde av ABP genom en livsmedelsanläggning.
ABP flöde vid slakt av svin
Här finner du ett generiskt flödesschema för slakt av svin, en av de verksamhetstyper där den officiella veterinären ska utföra revision enligt förordning (EG) nr 854/2004. Använd gärna schemat som stöd vid kontroll av flöde av ABP genom en livsmedelsanläggning.
ABP flöde vid styckning
Här finner du information om vad som ska kontrolleras gällande animaliska biprodukter (ABP) vid en styckningsanläggning där den officiella veterinären ska utföra revision enligt förordning (EG) nr 854/2004. Använd gärna informationen som stöd vid kontroll av flöde av ABP.
Aeroba mikroorganismer (totalantal)
Hur ska du som inspektör bedöma analysresultaten från företagens egenkontroll? När kan det vara aktuellt att ta prov för analys av aeroba indikatororganismer? Det får du information om här.
Akrylamid - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om akrylamid och information om de regler som styr provtagning av livsmedel för analys av akrylamid.
Algtoxiner, bakterier och virus i tvåskaliga blötdjur - provtagning
Ta del av information om kontroll av levande tvåskaliga blötdjur och sjöpung för analys av algtoxiner, bakterier och virus. Du kan läsa om situationer när provtagning är lämpligt, vad man bör tänka på då och hur analyserade halter ska bedömas.
Allergener - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om allergener och de regler som styr provtagning av allergener.
Analysmetoder som får användas i offentlig kontroll
På den här sidan får du veta mer om vilka mikrobiologiska och kemiska analysmetoder som kan användas i offentlig kontroll.
Analysresultatets mätosäkerhet
På den här sidan får du veta mer om mätosäkerhet vid kemiska och mikrobiologiska analyser av livsmedelsprov.
Animaliska biprodukter - ABP inklusive SRM
På den här sidan hittar du information om vad animaliska biprodukter är, vilka kategorier de delas in i och vilken lagstiftning som finns på området. Du får också veta hur kontrollansvaret för animaliska biprodukter är fördelat mellan Sveriges myndigheter.
Avfall
All hantering av livsmedel innebär att man också måste ta hand om avfall. Det ska till exempel förvaras både under och efter produktionen. Här får du veta mer om krav på och principer för sopkärl, soprum, returmaterial, avfall under produktion och kasserade varor.
Bacillus cereus - provtagning
Här beskrivs användningsområde för provtagning och analys av Bacillus cereus.
Bedömning av analysresultat
Den kontrollmyndighet som bestämmer att ett prov av livsmedel ska tas bör också göra den slutliga bedömningen av analysresultatet. Här får du stöd för hur du kan bedöma analysresultat.
Bedömning av företagens provtagningsfrekvens för ätfärdiga livsmedel
Bedömning av lämpligt provtagningsintervall påverkas av tidigare analysresultat, förfaranden enligt HACCP och produktionsvolym. Producenter med stor produktion bör ta prov oftare än andra, då det innebär större risk om produkter med Listeria monocytogenes släpps ut på marknaden.
Bedömning av kvaliteten på hönsägg
Ta del av hur Livsmedelsverket utför stickprovsmässig kontroll vid äggpackerier för att kontrollera att packerierna klarar av att kvalitets- och viktsortera äggen.
Bekämpningsmedelsrester - provtagning
Lär dig mer om provtagning av livsmedel för analys av rester av bekämpningsmedel. Vi beskriver regler och farokaraktärisering av ämnena, situationer när provtagning är lämpligt, vad man bör tänka på vid provtagning och hur analyserade halter ska bedömas.
Biogena aminer (histamin) - provtagning
Lär dig om viktiga egenskaper hos histamin, sjukdomssymtom, betydelse i olika livsmedel, bedömning vid förekomst med mera. Det finns även andra biogena aminer men de nämns inte i denna text.
Campylobacter- provtagning
Lär dig mer om egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Campylobacter.
Cesium - provtagning
Ta del av information om provtagning av livsmedel för analys av cesium. Vi beskriver gränsvärden, regler och farokaraktärisering av cesium, situationer när provtagning är lämpligt, vad man bör tänka på vid provtagning och hur de analyserade halterna ska bedömas.
Checklista vid kontroll av äggpackerier
Använd checklista nedan vid kontroll av äggpackerier.
Clostridium perfringens - provtagning
Ta del av egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Clostridium perfringens.
Cronobacter - provtagning
Ta del av egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av Cronobacter.
Dioxiner och PCB - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om dioxiner och PCB samt de regler som styr provtagning och analys av livsmedel.
Enterobacteriaceae
Ta del av egenskaper och användningsområde för analys av bakterier från familjen Enterobacteriaceae som indikatororganism.
Enterokocker
Ta del av vår information om egenskaper och användningsområde för analys av familjen enterokocker som indikatororganism.
Escherichia coli
Nedan får du fakta om egenskaper och användningsområde för analys av Escherichia coli (E. coli) som indikatororganism.
Fermenterad fisk
Läs om hur fermentering går till och hur det påverkar fisken. Här finns även länkar till exempel på hur företag kan redovisa faror och risker för surströmming och rakfisk i faroanalysens olika steg.
Förbereda och genomföra provtagning
På den här sidan hittar du fakta om hur du i praktiken förbereder och genomför provtagning i offentlig kontroll.
Giftiga metaller - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om tungmetaller, arsenik och tenn samt gränsvärden för dessa metaller och de regler som styr kontrollen.
Gravad fisk
Läs om hur gravning går till och hur det påverkar fisken. Här finns även länkar till exempel på hur företag kan redovisa faror och risker för gravad fisk i faroanalysens olika steg.
Gravad fisk – Flödesschema och processbeskrivning
Ta del av exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för gravad fisk, här gravad regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplen för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina frågeställningar.
Gravad fisk - Princip 1 - Identifiera faror
Nedan hittar du ett exempel på identifierade faror för gravad fisk, i det här fallet gravad regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina frågeställningar.
Gravad fisk - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter
Ta del av exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) för gravad fisk, här gravad regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Gravad fisk - Princip 3-5
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder för gravad fisk, här regnbågslax. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Gravad fisk - Princip 6 - Verifiering och validering
Nedan följer exempel på viktiga punkter att kontrollera om verifiering och validering för gravad fisk, här regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina frågor.
Gravad fisk - Princip 7 - Dokumentation och journaler
Nedan finner du exempel på hur dokumentation och journaler kan se ut för gravad fisk, i det här fallet gravad regnbågslax. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter inom sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Gravad fisk - Produktbeskrivning
Ta del av ett exempel på en produktbeskrivning av gravad fisk, i det här fallet gravad regnbågslax. Det går inte att kopiera exemplet för alla sorters gravad fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Grundförutsättningar - allmänna hygienkrav
På den här och följande sidor hittar du information om de grundförutsättningar som livsmedelsföretag i leden efter primärproduktionen måste ha koll på.
HACCP och flexibilitet
Läs om de sju HACCP-principerna, vad ett system för livsmedelssäkerhet är och hur flexibilitet kan tillämpas vid kontroll.
Hantering och förvaring
Råvaror och ingredienser ska skyddas mot kontaminering i alla delar av hanteringen, till exempel vid mottagning, hantering, förvaring, beredning och servering. Här får du veta mer om kontroll i alla led från leverans av råvaror till det att kunden får sina varor.
Hundar och andra husdjur samt ledar- och assistanshundar
På den här sidan får du veta vad som gäller enligt lagstiftningen för hur husdjur får vistas på livsmedelsanläggningar och hur lagstiftningen ska tolkas när det kommer till ledar- och assistanshundar.
Hälsofaror i olika livsmedelskategorier
På den här sidan finner du en lista över hälsofarliga kemiska ämnen och mikrobiologiska smittämnen som kan finnas i olika livsmedelskategorier. De listade farorna är inte angivna i någon rangordning. Även andra faror än de som är listade kan vara aktuella.
Indikatororganismer
Ta del av vilka indikatororganismer som används mest, när det kan vara lämpligt att välja en indikatoranalys, vad förekomsten i livsmedel betyder och vilka slutsatser som kan dras utifrån analysresultatet.
Kallrökt fisk - Flödesschema och processbeskrivning
Nedan hittar du exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för kallrökt fisk, i det här fallet kallrökt fjällröding. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters kallrökt fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Kallrökt fisk - Princip 1 - Identifiera faror
Nedan hittar du exempel på identifierade faror för kallrökt fisk, i det här fallet kallrökt fjällröding. Det går dock inte att kopiera exemplet rakt av för alla sorters kallrökt fisk. Varje produkt har sina unika faror.
Kallrökt fisk - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter
Nedan finner du exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) för kallrökt fisk, samt kontrollstrategier. Det går dock inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje enskilt fall.
Kallrökt fisk - Princip 3-5
Nedan finner du exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder för kallrökt fisk, i det här fallet kallrökt fjällröding. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters kallrökt fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.