Till huvudinnehåll
Hittade 48 träffar som innehåller orden handelsnormer
Filtrera på typ
E - Handelsnormer
Det här lagstiftningsområdet innehåller handelsnormer för fiskeri- och vattenbruksprodukter och för jordbruksprodukter.
Operativt mål 7 - Handelsnormer för konserverad tonfisk och sardiner
Ta del av stödmaterial till operativt mål 7 - handelsnormer för konserverad tonfisk och sardiner. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
EG-förordning 543/2008

Tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1234/2007 när det gäller handelsnormerna för fjäderfäkött

EU-förordning 2022/2104

Om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller handelsnormer för olivolja och om upphävande av kommissionens förordning (EEG) nr 2568/91 och kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 29/2012

F - Varustandarder
För några livsmedel finns särskilda bestämmelser i så kallade varustandarder. De är enskilda EU-direktiv som har införlivats i nationell lagstiftning och som liknar handelsnormer, se lagstiftningsområde E.
Särskilda bestämmelser om vissa livsmedel
För vissa livsmedel eller grupper av livsmedel finns det särskilda bestämmelser. Det kan till exempel handla om hur ett livsmedel ska vara sammansatt näringsmässigt eller att det finns särskilda märkningskrav.
EU-förordning 1308/2013

Upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007

Information och märkning
Information och märkning är ett centralt område när det gäller säkra livsmedel. Det handlar också om att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller. Här får du veta vilka regler som gäller och hur de ska användas.
Färdigförpackade livsmedel
På den här sidan får du veta vad som egentligen räknas som ett färdigförpackat livsmedel. Det finns en definition för det i lagstiftningen. Alla färdigförpackade livsmedel ska vara fullständigt märkta med ett antal obligatoriska uppgifter.
Säljande uttryck
Säljande uttryck ger intrycket av att ett särskilt livsmedel har bättre kvalitet än andra. Sådana påståenden behöver förklaras för att de inte ska vilseleda konsumenten. Här kan du läsa mer om vad som gäller.
Livsmedlets beteckning
Alla färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med en beteckning som beskriver vad det är för slags livsmedel. Ta del av hur företaget ska komma fram till rätt beteckning. Läs också om vilka uppgifter som i vissa fall ska anges tillsammans med beteckningen.
Ingredienser
I ingrediensförteckningen ska ingredienserna anges i fallande storleksordning efter vikt vid framställningen. Men det finns undantag. Varje ingrediens ska anges på rätt sätt med sin specifika beteckning. Även tillsatser, aromer och enzymer är ingredienser som ska anges.
Livsmedelsverkets instruktion - Kontroll av äggpackerier
På den här sidan hittar du styrande instruktion och stödjande information om hur Livsmedelsverkets personal ska kontrollera äggpackerier.
Gränskontroll av vegetabiliska livsmedel
För import av vegetabilier gäller specifika regler för både olika vegetabilier och för de olika länder som importen sker från. Här kan du läsa om vad som gäller för detta område och hur importen ska gå till. Bara vissa vegetabilier ska gränskontrolleras.
Bedömning av kvaliteten på hönsägg
Ta del av hur Livsmedelsverket utför stickprovsmässig kontroll vid äggpackerier för att kontrollera att packerierna klarar av att kvalitets- och viktsortera äggen.
Lagstiftningsområden
På den här sidan hittar du lagstiftningsområden och dess rapporteringspunkter. Lagstiftningsområdena ersätter de tidigare kontrollområdena. Punkterna används bland annat när kontrollmyndigheterna varje år rapporterar den utförda kontrollen och resultatet av den till Livsmedelsverket.
C - Särskild märkning och information
Det här lagstiftningsområdet innehåller krav på livsmedelsinformation som gäller för specifika livsmedel, till exempel Nyckelhålet, kosttillskott och honung.
Minneslista vid godkännande: levande musslor
Använd minneslistan nedan vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar som ska godkännas med stöd av förordning (EG) nr 853/2004.
Minneslista vid godkännande: äggpackeri
Använd minneslistan nedan vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar som ska godkännas med stöd av förordning (EG) nr 853/2004.
Minneslista vid godkännande: fiskeriprodukter
Använd minneslistan nedan vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar som ska godkännas med stöd av förordning (EG) nr 853/2004.
Klassning av företag inom primärproduktion
Lär känna modellen för klassning av livsmedels- och foderanläggningar med primärproduktion. En första klassning görs i samband med registrering och uppdateras sedan vid behov. Klassningen används vid kontrollplaneringen och riskbaserat val av kontrollobjekt.
Rapporteringspunkter (bilaga 2) 2021
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2021 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2022.
Direkta leveranser av små mängder primärprodukter och visst slags kött
Här reder vi ut vad som menas med direkta leveranser av små mängder primärprodukter, frilevande vilt och kött av frilevande vilt och små mängder kött av fjäderfä och hardjur, vilka regler som gäller vid sådana leveranser, vem som berörs av reglerna och vilken myndighet som ansvarar för vad.
Rapporteringspunkter (bilaga 2) 2022
lla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2022 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 202.
Kontroll i samband med slakt av fjäderfä
På den här sidan hittar du övergripande information om vad som gäller vid slakt av fjäderfä och länkar till andra sidor där det finns mer detaljerad information.
Vanliga frågor och svar om riskklassningsmodellen
Ta del av vanliga frågor och svar om riskklassning av anläggningar och verksamheter enligt den riskklassningsmodell som kan användas från och med 2024.
Bilaga 2 - Rapporteringspunkter
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2023 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2024.
Operativa mål och stödmaterial för 2023-2025
De operativa målen är en del av den nationella kontrollplanen (NKP). Syftet med målen är att likrikta livsmedelskontrollen.
Spårbarhet
Kravet om spårbarhet för livsmedel gäller för alla livsmedelsföretagare och kan användas både för att spåra osäkra livsmedel och som ett sätt att bekräfta att den information som ges om ett livsmedel är korrekt. Här får du veta mer om vad som gäller om spårbarhet för livsmedel.
Beskrivning av aktiviteter i sista led
Ta del av beskrivningar av de aktiviteter i riskklassningsmodellen som kan anges för livsmedelsanläggningar med huvudsaklig inriktning sista led. Läs också om vilket kontrollbehov som är anledningen till att Livsmedelsverket har tagit med aktiviteten i riskklassningen.
Valbara produktgrupper för tidigare led och huvudkontor
Ta del av vilka produktgrupper som kan anges för livsmedelsanläggningar med Tidigare led eller Huvudkontor som huvudsaklig inriktning.
Beskrivning av produktgrupper för tidigare led och huvudkontor
På den här sidan finner du beskrivningar av de produktgrupper, som kan anges för livsmedelsverksamheter med huvudsaklig inriktning Tidigare led eller Huvudkontor.
Exempel på riskklassning i tidigare led
Ta del av exempel på hur du kan använda den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för några olika verksamheter inom inriktning Tidigare led.
Exempel på riskklassning av huvudkontor
På den här sidan hittar du exempel på hur du kan använda den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för några olika exempelverksamheter inom inriktning Huvudkontor.
Beskrivning av aktiviteter för slakt- och vilthanteringsmodellen
Ta del av vilka aktiviteter som kan anges för verksamheter med huvudsaklig inriktning slakt och vilthantering. Läs om vad aktiviteterna omfattar, vilken poäng de ger och om det är en huvudaktivitet. Du får också vägledning till vad Livsmedelsverket anser ska kontrolleras kopplat till aktiviteten.
Operativt mål 11 - Spårbarhet ägg
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 11 – spårbarhet ägg. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Anvisning Myndighetsrapportering 2024
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2024 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2025.
Bilaga 2 Rapporteringspunkter
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2024 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2025.
Casebeskrivningar för klassning av verksamheter
Ta del av exempel på hur du steg för steg kan klassa verksamheter i din myndighets datasystem. Tänk på att det inte går att kopiera exemplen rakt av, varje verksamhet har sina unika förutsättningar och verksamhetssystemen kan skilja sig åt.
EU-förordning 2017/625

Om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen och av bestämmelser om djurs hälsa och djurskydd, växtskydd och växtskyddsmedel samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 999/2001, (EG) nr 396/2005, (EG) nr 1069/2009, (EG) nr 1107/2009, (EU) nr 1151/2012, (EU) nr 652/2014, (EU) 2016/429 och (EU) 2016/2031, rådets förordningar (EG) nr 1/2005 och (EG) nr 1099/2009 och rådets direktiv 98/58/EG, 1999/74/EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG och 2008/120/EG och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004, rådets direktiv 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG och 97/78/EG samt rådets beslut 92/438/EEG (förordningen om offentlig kontroll)

EU-förordning 1379/2013

Gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1184/2006 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 104/2000

EU-förordning 1169/2011

Europaparlamentet och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna

EG-förordning 566/2008

Tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1234/2007 när det gäller saluföring av nötkött från djur som är högst tolv månader gamla

SLVFS 2001:37

Handelsbeteckningar på fiskeri- och vattenbruksprodukter.

EG-förordning 2406/96

Fastställande av gemensamma marknadsnormer för saluföring av vissa fiskeriprodukter

EG-förordning 1536/92

Gemensamma marknadsnormer för konserverad tonfisk och bonit

EG-förordning 2568/91

Egenskaper hos olivolja och olivolja av pressrester och om lämpliga analysmetoder

EG-förordning 2136/89

Gemensamma marknadsnormer för konserverade sardiner