Till huvudinnehåll
Skriv ut
Jämför versioner

Samverkan mellan myndigheter i utbrottsutredningar

Här ger Livsmedelsverket vägledning om hur kraven i lagstiftningen kan uppnås. Vägledningen är inte bindande och utesluter inte andra sätt att uppfylla kraven.

På denna sida beskrivs former för samverkan mellan myndigheter i utredningar av livsmedelsburna utbrott

Lokala eller regionala utbrott

Kommunala kontrollmyndigheter och det regionala smittskyddet samverkar i utredningar av lokala och regionala utbrott. Även länsstyrelsen kan delta om det handlar om lokalt producerade primärprodukter eller om det finns behov av regional samordning. Livsmedelsverket kan vid behov ge stöd till kommunala kontrollmyndigheter.

Myndigheters och andra aktörers ansvar och stöd vid utbrott

Nationella utbrott

Tillfälliga utbrottsgrupper

Vid utbrott som berör mer än en region kan Folkhälsomyndigheten kalla till möten med berörda myndigheter. Regionala smittskyddsenheter och Livsmedelsverket deltar alltid, dessutom kan kommunala kontrollmyndigheter och länsstyrelser bjudas in. Deltagarna redogör för aktuellt läge i utredningsarbetet och strategier för att identifiera smittkällan och hindra/begränsa fortsatt smittspridning diskuteras. Normalt genomförs upprepade möten till dess att utbrottet bedöms vara över.

Zoonossamverkansgruppen

Zoonossamverkansgruppen är en formaliserad grupp för samverkan mellan myndig­heter i hela kedjan från primärproduktion till humansidan. Zoonossamverkansgruppen består av chefer, sakkunniga och kommunikatörer från Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Statens veterinär­medicinska anstalt. Gruppen sammankallas vid en zoonoshändelse som har eller riskerar att få konsekvenser för mer än en myndighet i gruppen och där det finns behov av skyndsam informationsdelning, samverkan och hantering. Även regionala smittskyddsenheter, kommunala kontrollmyndigheter och länsstyrelser kan kallas till möten med zoonossamverkansgruppen.

SUBU (samverkan för utredning och bevakning av utbrott)

SUBU är en samverkansgrupp med representanter för Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, SVA och Jordbruksverket. Gruppens syfte är att dela och dokumentera information om pågående utbrott och händelser av relevans ur ett smittskyddsperspektiv. Regelbundna elektroniska möten hålls varannan vecka och dokumentation sparas i ett arbetsrum hos Folkhälsomyndigheten.

Internationella utbrott

Livsmedelsverket

Vid utbrott inom EU kommunicerar Livsmedelsverket med andra medlemsstater och kommissionen via rapporteringssystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). WHO har ett motsvarande globalt rapporteringssystem, INFOSAN. Kommissionen kan också kalla till möten med Efsa, ECDC, EU-referenslaboratorier och berörda medlemsstater i enlighet med kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/300. 

Livsmedelsverkets ansvar och stöd vid utbrott

Folkhälsomyndigheten 

Folkhälsomyndigheten är nationell kontaktpunkt för rapporteringssystemen EpiPulse och EWRS. EpiPulse är en webbportal som är öppen för folkhälsomyndigheter inom EU samt globala partner, medan EWRS är ett system för kommunikation mellan myndigheter enbart inom EU. Folkhälsomyndigheten är även nationell kontaktpunkt för kommunikation med WHO i enlighet med det internationella hälsoreglementet (IHR).

Folkhälsomyndighetens ansvar och stöd vid utbrott