Förpackningsmaterial
På den här sidan hittar du vägledning till kontrollpunkt 13.6.
Om lagstiftningen
- Förordning (EG) nr 1935/2004 om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel
- Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2011:7) om material och produkter i avsedda att komma i kontakt med livsmedel
Kontrollpunkt
Förpackningsmaterial som används för paketering av färdigförpackningar ska vara lämpliga att använda i kontakt med livsmedel.
Vägledning
Kontrollera att rutin finns för mottagningskontroll av förpackningsmaterial. Rutinen kan till exempel omfatta granskning av att transportdokument och att materialet överensstämmer med företagarens specifikation och med krav i lagstiftningen; att dokumenten överensstämmer med erhållen vara vad gäller identitet, produkt, antal kolli, vikt med mera, visuell fysisk kontroll av förpackningsmaterialet.
Är förpackningsmaterialet lämpligt att använda i kontakt med livsmedel? Finns rutiner för korrigerande åtgärder vid avvikelser?
Finns rutiner, följs de och är de ändamålsenligt? Kontrollera att kraven i lagstiftningen uppfylls. Gör en sammantagen bedömning av iakttagelserna och avgör om rutinerna för mottagning säkerställer att förpackningsmaterialet inte medför att slutprodukten blir hälsofarlig eller otjänlig eller på annat sätt strider mot livsmedelslagstiftningens krav, och att förpackningsmaterial inte utgör en källa till kontaminering och att det är lämpligt att komma i kontakt med det aktuella livsmedlet.
Kommentar
Exempel på färdigförpackningar är frukt eller grönsaker förpackade i nät, påsar, plasttäckta brickor, inplastade tråg och tråg inneslutna i nät.
Följande är inte färdigförpackningar:
- Styckeförpackade produkter till exempel gurka i plastfilm, enskilda salladshuvuden i en plastpåse, krukodlade örter i plaststrut eller öppna detaljhandelsförpackningar till exempel bärnallar (öppna papperstråg med till exempel jordgubbar), öppna tråg (med till exempel druvor eller persikor), produkter i en öppen plastpåse (till exempel vindruvor).