Till huvudinnehåll
Hittade 688 träffar som innehåller orden av typ Innehåll
Filtrera på typ
Operativt mål 12 - Kontroll av dem som släpper ut honung på marknaden
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 12 - kontroll av aktörer som släpper ut honung på marknaden. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 13 - Otillåtna växter och ämnen i kosttillskott
Ta del av vårt stödmaterial till operativt mål 13 - otillåtna växter och främmande ämnen i växtbaserade kosttillskott. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 14 - Fusk med tonfisk
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 14 – fusk med tonfisk. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 15 - Plastprodukter med otillåtna naturmaterial
Ta del av stödmaterial till operativt mål 15 - kontroll av plastprodukter med otillåtna naturmaterial. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 16 - glykoalkaloider i potatis
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 16 - glykoalkaloider i potatis. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 17 - Kontroll av kontaktmaterialverksamheter
Ta del av stödmaterial till operativt mål 17 – kontroll av kontaktmaterialverksamheter som börjar gälla år 2024. Stödet innehåller information och tips på frågeställningar vid kontroll av dessa verksamheter.
Operativt mål 18 - Bladgrönsaker bevattningsvatten, hygien vid odling
Ta del av stödmaterial till operativt mål 18 - bladgrönsaker bevattningsvatten, hygien vid odling. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 19 - Opastöriserad mjölk
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 19 – opastöriserad mjölk. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 2 - Säkerhet vid vattenverk och reservoarer
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 2 - säkerhet vid vattenverk och reservoarer. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 3 - Nyckelhålsmärkning
Ta del av stödmaterial till operativt mål 3 - nyckelhålsmärkning. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 4 - Fet fisk från Östersjön
Ta del av stödmaterial till operativt mål 4 - fet fisk från Östersjön. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 5 - Ekologiska livsmedel
Ta del av stödmaterial till operativt mål 5 - ekologiska livsmedel. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 6 - Livsmedelsinformation vid e-handel
Ta del av vårt stödmaterial till operativt mål 6 - livsmedelsinformation vid e-handel. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 7 - Handelsnormer för konserverad tonfisk och sardiner
Ta del av stödmaterial till operativt mål 7 - handelsnormer för konserverad tonfisk och sardiner. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 8 - Spårbarhet kött
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 8 – spårbarhet kött. Stödet innehåller information om området och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Operativt mål 9 - Skyddade beteckningar
Nedan finner du stödmaterial till operativt mål 9 – skyddade beteckningar. Stödet innehåller information och frågor som är bra att ställa vid kontroll av att målet är uppfyllt.
Ordlista
Ett urval vanligt förekommande ord i handboken som behövde förklaras
PAH - provtagning
På den här sidan hittar du fakta om PAH och de regler som styr kontroll av PAH i livsmedel. PAH står för polycykliska aromatiska kolväten
Parametrar för kemiska och radioaktiva ämnen
På den här sidan hittar du information om alla parametrar för kemiska och radioaktiva ämnen med ett gränsvärde i bilaga 1 till LIVSFS 2022:12.
Parametrar för mikroorganismer
På den här sidan hittar du information om alla parametrar för mikroorganismer med ett gränsvärde i bilaga 1 till LIVSFS 2022:12.
Personlig hygien
Den personliga hygienen hos anställda i livsmedelsföretag kan ha stor betydelse för livsmedelssäkerheten. Här får du veta mer om vilka regler som gäller för arbetskläder, omklädningsrum, toaletter, handhygien, smitta och annat.
Personlig hygien - dricksvatten
På den här sidan hittar du information om personlig hygien enligt 8 § punkt 7 LIVSFS 2022:12.
PFAS - provtagning
Läs om provtagning av livsmedel för analys av PFAS. Du finner fakta om gränsvärden, regler och farokaraktärisering av PFAS, situationer när provtagning är lämpligt, vad man bör tänka på vid provtagning och hur de analyserade halterna ska bedömas.
Placering i livsmedelskategorier
På den här sidan hittar du exempel på olika livsmedel och i vilken livsmedelskategori i bilaga II, del D i förordning (EG) nr 1333/2008 som de ska placeras.
Planera kontroll av livsmedelsföretag
Alla kontrollmyndigheter ska varje år ta fram en plan för sin livsmedelskontroll. Här får du i stora drag veta vad planeringen för myndigheter som kontrollerar livsmedelsföretag behöver innehålla.
Pre exportkontroller mandlar från USA
Pre-exportkontroll är kontroll i avsändarlandet. Här följer de regler som gäller pre-exportkontroll av mandlar från USA, samt vete och vetemjöl från Kanada. Du får också information om avgifter, provtagning, hantering av brister och annat.
Pressmeddelande och intervju i media
Dags att skriva ett pressmeddelande eller ge en intervju? Då är det bra att vara väl förberedd. Här finner du råd som kan hjälpa dig att få ett professionellt resultat.
Prioritering av produkter som kan kontrolleras efter gränskontrollen
Nedan hittar du en översikt av vad som kan kontrolleras när det gäller importerade livsmedel från land utanför EU. Information som du som inspektör efter gränskontrollen har nytta av.
Prioritering vid kontroll av information och märkning
Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv. Det kan vi uppnå genom att fokusera på avvikelser som kan innebära fara, som att en allergen ingrediens inte har märkts ut, eller att informationen riskerar att vilseleda konsumenten.
Prioritetsmodulen - primärproduktion
Prioritetsmodulen är ett hjälpmedel för att prioritera kontrollen så att den gör störst nytta. Modulen används för rangordning av branscher i primärproduktionen. Den är också en central del i den nationella kontrollplaneringen av livsmedels- och foderkontrollen i primärproduktionen.
Processhygienkriterier Campylobacter i slaktkyckling
På den här sidan hittar du information om provtagning av Campylobacter på slaktkroppar av slaktkyckling i enlighet med processhygienkriterium 2.1.9 i bilaga I till förordning (EG) nr 2073/2005.
Processkunskap - Fiskprodukter
Ta del av övergripande fakta om fisk och fiskprodukter. Du får kännedom om olika metoder för hur man bevarar fisk, hur fiskens muskel är uppbyggd och hur salthalten påverkar fisken.
Program för driftkontroll
På den här sidan hittar du information om det program för driftkontroll som verksamhetsutövare som producerar dricksvatten ska inkludera i sitt undersökningsprogram enligt 17 § första stycket LIVSFS 2022:12.
Provtagning av "fri från"-livsmedel och specialkost
Provtagning kan ske både av livsmedelsföretagen i den egna kontrollen av verksamheten, och av kontrollmyndigheten. Här får du mer information om när provtagning kan vara aktuellt av ”fri från”-livsmedel inklusive specialkost.
Provtagning av GMO
Medlemsländerna i EU ska kontrollera om det finns både godkända och inte godkända GMO-livsmedel på marknaden. Provtagning har hittills genomförts i GMO-projekt i samarbete med kontrollmyndigheterna. Här beskrivs vad du ska tänka på innan du genomför en provtagnings-kontroll.
Provtagning för kontroll av kemiska och radioaktiva faror
Kemiska och radioaktiva ämnen kan förekomma i livsmedel av olika anledningar. Vissa ämnen är miljöföroreningar och kommer in i livsmedelskedjan för att de finns i luft, vatten, jord eller foder. Andra ämnen kan vara rester av produktionsprocessen, som växtskyddsmedel och läkemedelsrester.
Provtagning och analys i offentlig kontroll
På den här sidan hittar du övergripande fakta om provtagning som kontrollmetod och de regler som styr området.
Provtagningsstatistik
Syftet med provtagning är att mäta egenskaper hos en population, till exempel en viss grupp av livsmedel. Av praktiska skäl är det sällan möjligt att ta prov på alla objekt i populationen. Här får du veta mer om statistiska metoder för att kunna dra slutsatser utifrån resultaten från ett stickprov.
Provtagningsutrustning
Det finns en mängd olika redskap som kan användas vid provtagning. Här får du veta vilka redskap och annan utrustning som är lämpligast att använda.
Q - Kontaktmaterial – tillverkning, förädling och distribution
Det här lagstiftningsområdet gäller tillverkning tillverkning, förädling och distribution av kontaktmaterial.
Rakfisk - Flödesschema och processbeskrivning
Nedan hittar du exempel på ett flödesschema och en processbeskrivning för rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla sorters fermenterad fisk. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Rakfisk - Princip 1 - Identifiera faror
Nedan hittar du ett exempel på identifierade faror för fermenterad fisk, här rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina frågeställningar.
Rakfisk - Princip 2 - Identifiera kritiska styrpunkter
Ta del av exempel på möjliga kritiska styrpunkter (CCP) eller styrbara grundförutsättningar (OPRP) företag kan ha identifierat för rakfisk, samt kontrollstrategier. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter eller processer. En bedömning måste göras i varje fall.
Rakfisk - Princip 3-5
Ta del av exempel på kritiska gränsvärden, övervakning och korrigerande åtgärder identifierade av företaget för rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av för alla produkter i sortimentet. Alla har sina unika frågeställningar.
Rakfisk - Princip 6 - Verifiering och validering
Ta del av exempel på viktiga punkter att kontrollera vid verifiering och validering av förfarandena vid produktion av rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Rakfisk - Princip 7 - Dokumentation och journaler
Ta del av exempel på hur dokumentation kan se ut för fermenterad fisk, i det här fallet rakfisk. Det går inte att kopiera exemplet för alla produkter i sortimentet. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Rakfisk - Produktbeskrivning
Nedan finner du ett exempel på en produktbeskrivning av fermenterad fisk, i det här fallet rakfisk. Observera att det inte går att kopiera exemplet rakt av. Varje produkt har sina unika frågeställningar.
Rapportering av fynd av salmonella i livsmedel
För att kunna minska antalet salmonellafall behövs bra underlag för att spåra smittkällor. Därför är rapportering av salmonellafynd i livsmedel mycket viktig. Bakteriestammen måste också serotypas för att smittspårningen ska vara effektiv.
Rapportering av verksamheter från och med 2024
Här beskriver vi förändringar i rapporteringen på verksamhetsnivå.
Rapporteringspunkter (bilaga 2) 2021
Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2021 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast den 31 januari 2022.