Till huvudinnehåll
Hittade 96 träffar som innehåller orden under Utföra kontroll
Filtrera på typ
Myndighetens beredskapsplan
Kontrollmyndigheterna i livsmedelskedjan ska ha beredskapsplaner för att kunna vidta åtgärder om foder och livsmedel kan utgöra en allvarlig risk mot djur eller människor. Här kan du läsa hur du kan utforma en sådan plan.
Myndighetens kontrollplan
Kontrollplanen ska ge en övergripande bild av myndighetens planerade kontroll och den ska vara minst treårig. Här får du veta vad som kan ingå i en kontrollplan.
Myndighetens rätt till upplysningar och tillträde
Kontrollmyndigheter har omfattande rätt till upplysningar och tillträde till handlingar, områden, lokaler, andra utrymmen med mera. Ta del av vad som gäller här nedanför.
Nationell planering av foder- och livsmedelskontroll primärproduktion
För att vara riskbaserad och enhetlig planeras länsstyrelsernas kontroll av livsmedels- och foderföretag i primärproduktionen nationellt. Här kan du läsa om stegen från nationell kontrollplanering till val av kontrollobjekt och regelbunden kontroll i alla branscher.
När sanktionsavgift inte ska betalas
På denna sida finner du information om när sanktionsavgift inte ska tas ut vid bristande efterlevnad.
Omhändertagande
En av de åtgärder en kontrollmyndighet kan använda sig av är omhändertagande, det vill säga att ta hand om varor. Här får du veta vilka regler som gäller på området.
Planera kontroll av livsmedelsföretag
Alla kontrollmyndigheter ska varje år ta fram en plan för sin livsmedelskontroll. Här får du i stora drag veta vad planeringen för myndigheter som kontrollerar livsmedelsföretag behöver innehålla.
Prioritetsmodulen - primärproduktion
Prioritetsmodulen är ett hjälpmedel för att prioritera kontrollen så att den gör störst nytta. Modulen används för rangordning av branscher i primärproduktionen. Den är också en central del i den nationella kontrollplaneringen av livsmedels- och foderkontrollen i primärproduktionen.
Reduktion av kontrollfrekvens genom god efterlevnad
En verksamhet som har konstaterad god efterlevnad av lagstiftningen kan få en sänkning av kontrollfrekvensen, så kallad reduktion. Läs om när det gäller och hur det går till.
Reduktion av kontrollfrekvens genom tredjepartscertifiering
Ta del av information om riskklassningsmodellens möjlighet till sänkning av kontrollfrekvens, så kallad reduktion, som kontrollmyndigheten kan besluta om för en verksamhet som har en tredjepartscertifiering som är upptagen i Livsmedelsverkets förteckning.
Riktvärden för kontrolltid
Ta del av information om riktvärden för kontrolltid som kan användas vid planering av kontroll vid övergång från kontrolltid till kontrollfrekvens.
Riskbaserad foder- och livsmedelskontroll - primärproduktion
Ta del av information om primärproduktion av foder och livsmedel, kontrollen av primärproducenter och primärprodukter, klassning av anläggningar och planering av riskbaserad kontroll. Innehållet på denna och följande sidor har tagits fram av länsstyrelserna, Livsmedelsverket och Jordbruksverket.
Riskklassning av anläggningar och verksamheter från och med 2024
Ta del av fakta om en ny riskklassningsmodell, som hjälper kontrollmyndigheter att beräkna kontrollfrekvens för livsmedelsanläggningar, huvudkontor, dricksvattenanläggningar och kontaktmaterialverksamheter, fortsättningsvis kallade verksamheter.
Riskklassning av anläggningar till och med 2023
På den här sidan hittar du information om en riskmodell som hjälper dig att riskklassa livsmedelsanläggningar efter primärproduktion och beräkna den årliga kontrolltiden.
Riskmodulen
I riskmodulen värderas olika riskfaktorer som är kopplade till verksamheten i livs-medelsanläggningen. Modulen ger en riskklass och en initial kontrolltid.
Rådgivning till företag
Inspektören ska kontrollera men också ge råd. Nedan får du veta mer om inspektörens rådgivande roll. Det handlar bland annat om att både ställa tydliga krav och att agera bollplank.
Sanktionsavgifter
Ta del av information om de sanktionsavgifter som gäller enligt livsmedelslagen (2006:804) och livsmedelsförordningen (2006:813). Informationen är vägledande och ett stöd för kontrollmyndigheter när de tillämpar bestämmelserna.
Slakt och vilthanteringsmodellen
Denna riskklassningsmodell används för att beräkna kontrollfrekvens på slakterier och vilthanteringsanläggningar som har godkänts enligt förordning (EG) nr 853/2004. Modellen omfattar slakt och vilthantering, animaliska biprodukter (ABP) och djurskydd.
Stängning, återkallande och avregistrering
På den här sidan hittar du fakta om och regler för tillfällig stängning och återkallande av godkännande. Du får också veta mer om avregistrering.
Svenska rättskällor och tolkningsmetoder
Ta del av vilka olika sorters svenska författningar som finns, hur du hittar dem och olika metoder för hur de ska tolkas. Du får också veta mer om hur kompletterande rättskällor som lagmotiv, rättspraxis och litteratur kan användas som tolkningsstöd.
Så bestäms avgiftens storlek
Nedan hittar du information om hur storleken på sanktionsavgiften ska bestämmas beroende på vilken överträdelse som skett.
Tid - en viktig faktor i planeringen
Med ansvaret för livsmedelskontroll följer arbetsuppgifter, som har det gemensamt att de tar tid. Att avsätta och fördela tid är en väsentlig del i planeringen, kanske till och med avgörande för om planeringen ska resultera i en bra verksamhet.
Utformningen av en anmälan
Det finns flera uppgifter som är viktiga att ta med i en åtalsanmälan. Det gäller till exempel att göra det tydligt att det är ett brott och varför brottet är allvarligt.
Utföra kontroll
På den här och följande sidor har vi samlat vägledning som på olika sätt är kopplad till att utföra livsmedelskontroll.
Utredning och dokumentation
I en åtalsanmälan måste kontrollmyndigheten tydligt beskriva gärningen som myndigheten misstänker är ett brott mot lagstiftningen. Det är därför viktigt att kontrollmyndigheterna är noggranna i sin utredning och dokumentation. Här får du veta mer om vad du kan tänka på när det gäller dokumentation.
Vad är ett brott mot livsmedelslagstiftningen?
Ett brott är en handling eller försummelse och ibland slarv som kan leda till ett straff. Här får du veta vilka regler som gäller för livsmedelsbrott och vilka straff sådana brott kan ge.
Val av objekt för foder- och livsmedelskontroll i primärproduktionen
Nedan får du veta hur länsstyrelserna väljer ut sina kontrollobjekt för kontroll av efterlevnaden av livsmedels- och foderlagstiftningen hos primärproducenter.
Valbara aktiviteter för dricksvattenanläggningar
Ta del av vilka aktiviteter i riskklassningsmodellen som kan anges för verksamheter med dricksvatten som huvudsaklig inriktning.
Valbara aktiviteter för huvudkontor
Ta del av vilka aktiviteter som kan anges för verksamheter med Huvudkontor som huvudsaklig inriktning.
Valbara aktiviteter för kontaktmaterialverksamheter
Ta del av vilka aktiviteter som kan anges för verksamheter med huvudsaklig inriktning Kontaktmaterial.
Valbara aktiviteter för slakt- och vilthantering
Ta del av vilka aktiviteter som kan anges för livsmedelsverksamheter som riskklassas enligt slakt- och vilthanteringsmodellen.
Valbara aktiviteter i sista led
Ta del av vilka aktiviteter i riskklassningsmodellen som kan anges för verksamheter med Sista led som huvudsaklig inriktning.
Valbara aktiviteter i tidigare led
Ta del av vilka av riskklassningsmodellens aktiviteter som kan anges för livsmedelsanläggningar med Tidigare led som huvudsaklig inriktning.
Valbara produktgrupper för huvudkontor
Ta del av vilka produktgrupper som kan anges för verksamheter med Huvudkontor som huvudsaklig inriktning.
Valbara produktgrupper för tidigare led
Ta del av vilka produktgrupper som kan anges vid riskklassning av kontaktmaterialverksamheter.
Valbara produktgrupper för tidigare led och huvudkontor
Ta del av vilka produktgrupper som kan anges för livsmedelsanläggningar med Tidigare led eller Huvudkontor som huvudsaklig inriktning.
Vanliga frågor och svar om riskklassningsmodellen
Ta del av vanliga frågor och svar om riskklassning av anläggningar och verksamheter enligt den riskklassningsmodell som kan användas från och med 2024.
Verifiering av att kontrollen är verkningsfull
Alla myndigheter som utför livsmedelskontroll ska verifiera att deras kontroll är verkningsfull och lämplig. Syftet är att se om kontrollen uppfyller de krav som finns och att kontrollen förbättras när det behövs.
Verkställa beslut om sanktionsavgift
Läs om hur ett beslut om sanktionsavgift kan verkställas om den som är skyldig att betala inte gör det.
Vite
Om ett beslut förenas med vite betyder det att en person eller ett företag blir skyldigt att betala ett visst belopp till staten om hen inte rättar sig efter beslutet. Här får du veta vad som gäller för vite och livsmedelsföretagare.
Årlig riskuppdatering och omvärldsbevakning
Ta del av hur underlag tas fram till den ettåriga planen för foder- och livsmedelskontrollen av primärproducenter. Det görs vid en årlig workshop för riskuppdatering och omvärldsbevakning. Där deltar Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SVA och länsstyrelserna.
Åtalsanmälan
Det huvudsakliga syftet med att åtalsanmäla brott mot livsmedelslagstiftningen är att bidra till att företagen följer lagstiftningen bättre. Här hittar du inledande fakta om åtalsanmälan och får veta hur åtal och administrativa åtgärder kompletterar varandra.
Åtgärder när det inte gäller livsmedelsföretag
I vissa fall är det enligt livsmedelsreglerna inte ett företag som hanterar livsmedel. Då gäller särskilda regler.
Åtgärder när verksamhet inte är godkänd eller registrerad
Livsmedelslagstiftningen gäller även då verksamhet bedrivs vid livsmedelsanläggningar som varken godkänts eller registrerats trots att de enligt reglerna ska vara det. Här får du veta vad som gäller.
Åtgärder vid bristande efterlevnad
Om ett företag inte följer livsmedelsreglerna ska kontrollmyndigheten vidta åtgärder för att se till att lagstiftningen följs. Här får du veta vad åtgärder vid bristande efterlevnad innebär och vilka regler som finns på området.
Överklagande av beslut
Här kan du läsa om hur överklagande av beslut ska handläggas.