Till huvudinnehåll
Hittade 52 träffar som innehåller orden under Särskilda bestämmelser om vissa livsmedel av typ Innehåll
Filtrera på typ
Alkoholhaltiga drycker
På den här sidan hittar du övergripande fakta om alkoholhaltiga drycker. Här finns bland annat information om de regler du behöver ta hänsyn till och vem som har ansvar för vad.
Användbara länkar
Här finner du en rad matnyttiga länkar för att bedriva en effektiv, riskbaserad och ändamålsenlig kontroll av kosttillskott.
Bedömning av fynd i kontrollen
På den här sidan får du veta hur bedömningar av olika fynd i kontrollen kan göras. Beroende på fyndet finns det olika tillvägagångssätt och informationskällor att använda.
Checklista för GMO-kontroll
Checklistan kan användas som hjälp för att bedöma företag med livsmedel som kan bestå av, innehålla eller har framställts av GMO.
Checklista för godkännande och kontroll av groddanläggning
Kontroll av groddanläggningar görs av länsstyrelsen. En groddanläggning måste godkännas av länsstyrelsen innan produktionen av groddar startar. Vid godkännande och kontroll av groddanläggningar bör länsstyrelserna använda sig av de checklistor som presenteras.
Checklista för spårbarhet och import av fröer för groddning
Kontrollen av spårbarhet för groddar handlar om att säkerställa att hälsointyg och spårbarhet hos alla företag som importerar frön för groddning även företag som säljer eller köper frön för groddning och företag som producerar groddar för vidare försäljning.
Detaljhandelsanläggningar som tar emot frilevande vilt från jägare
Detaljhandelsanläggningar som levererar till slutkonsumenter kan ta emot visst slags nedlagt frilevande vilt och kött av frilevande vilt direkt från jägare. Här kan du ta del av reglerna kring detta och vilka krav som ställs på detaljhandeln.
Exempel på kontroller inom kosttillskott
Hur ska den planerade kontrolltiden användas och vad är en relevant kontroll? Hur ofta kontroll av kosttillskott ska göras styrs delvis av hur många planerade kontrolltimmar varje anläggning har.
Genetiskt modifierade organismer - GMO
På den här sidan hittar du fakta om genetiskt modifierade organismer, GMO, och de regler som styr vad GMO är, vad de får innehålla och hur de får marknadsföras och säljas.
Glutenfria, laktosfria och andra fri från-livsmedel
På den här sidan får du allmän information om ”fri från”-livsmedel inklusive specialkost. Du får veta vilka livsmedel det gäller, vilka risker som kan förknippas med livsmedlen och när ett ”fri från”-livsmedel ska anmälas.
Godkännande av GMO
GMO får förekomma i livsmedel förutsatt att den är riskvärderad och godkänd inom EU och innehållet är angivet i märkningen på produkten. Det innebär att i EU godkända GMO är säkra som livsmedel. Här får du veta mer om hur Efsa genomför en riskvärdering och om kommissionens godkännandeprocess.
Groddar - Provtagning och mikrobiologiska kriterier
På denna sida hittar du fakta om provtagning och mikrobiologiska kriterier vid produktion av groddar. Provtagningen är en del av godkännande processen för groddanläggningar och ska även ske regelbundet under produktionen.
Groddar, skott och microgreens
På den här sidan hittar du fakta om kontroll av groddproduktion, handel med fröer för groddning, provtagning, spårbarhetskrav och intyg för importerade fröer. Här finns även information vad som gäller för produktion av skott, krasse och microgreens.
Gränsvärden för "fri från"-livsmedel och specialkost
På den här sidan får du veta vilka gränsvärden som är lagstiftade och/eller tillämpas för allergena ämnen i livsmedel och specialkost som ska vara fria från dessa.
Hampaprodukter
Hampaprodukter kommer från växten Cannabis sativa. De kan finnas som ingredienser i kosttillskott, drycker, te, godis med mera. Den mest omdiskuterade ingrediensen är CBD-olja, ett nytt livsmedel som ibland klassas som läkemedel eller narkotika. Läs om vad som gäller för olika hampaprodukter här.
Hantering av avvikelser
När du som inspektör bedömer att ett kosttillskott inte uppfyller lagstiftningens krav ska avvikelsen hanteras. Här hittar du exempel på brister och förslag till hantering av olika typer av avvikelser.
Hantering av avvikelser
När du som inspektör bedömer att ett livsmedel inte uppfyller lagstiftningens krav ska avvikelsen hanteras. Här hittar du exempel på brister och förslag till hantering av olika typer av avvikelser.
Hantering vid produktion av ”fri från”-livsmedel och specialkost
När en verksamhet hanterar ”fri från”-livsmedel och specialkost gäller i grunden de allmänna hygienkraven. Hanterar man även livsmedel som innehåller aktuella allergen ställs krav på tillräcklig separering och väl fungerande rutiner. Läs mer om det på denna sida.
Honung
Det finns en EU-standard som beskriver vad en produkt ska innehålla för att få kallas. Här hittar du information om standarden för honung, vilka andra produkter som utvinns från biodling och vilka övriga regler som styr området.
Information om specialkost
På den här sidan hittar du fakta om vad som särskilt gäller för den information som ska kunna lämnas om specialkost som serveras i skola, vård och omsorg.
Insekter
Insekter räknas som nya livsmedel och måste godkännas för att få släppas ut på marknaden. Vissa insektsarter kan dock släppas ut på marknaden under en övergångsperiod trots att de inte godkänts. Ta del av vad som gäller för produktion och försäljning av insekter i livsmedel.
Jakt och vilt
Ta del av vilka regler som gäller för leveranser av frilevande vilt och kött från frilevande vilt direkt till slutkonsument eller livsmedelsföretag. Beroende på vilket vilt det handlar om och vilka mängder som jägaren levererar gäller olika regler.
Jägares leveranser av frilevande vilt och kött av frilevande vilt
Frilevande vilt som fällts av jägare och kött från sådant vilt kan levereras på olika sätt. Beroende på vilket slags vilt det är, hur viltet eller köttet levereras och i vilka mängder detta sker, ställs olika krav i lagstiftningen. Visst vilt ska alltid levereras till vilthanteringsanläggning.
Komplett kostersättning för viktkontroll
På den här sidan hittar du fakta om komplett kostersättning för viktkontroll, vilka regler som styr sådana produkter, vilka krav på anmälan som finns samt kraven på sammansättning och märkning.
Kontroll av "fri från"-livsmedel och specialkost
På den här sidan hittar du information om vad du särskilt behöver tänka på vid kontroll av livsmedel särskilt avsedda för personer med allergi eller intolerans, det vill säga vissa ”fri från”-livsmedel och specialkost.
Kontroll av ekologiska livsmedel
Den som köper ekologiska livsmedel i en butik ska känna sig säker på att livsmedlen svarar mot de krav som reglerna ställer. Det handlar om redlighet - alltså att ett livsmedel verkligen består av det som det uppges innehålla.
Kontroll av GMO
Ta del av fakta om olika typer av kontroll av genetiskt modifierade organismer, GMO, vad du som inspektör ska tänka på inför en GMO-kontroll och hur kontrollen ska genomföras.
Kontroll av kosttillskott
Syftet med livsmedelslagstiftningen är att skydda människors liv och hälsa, och att se till att de inte blir vilseledda utifrån hur livsmedlen presenteras. Dessutom ska konsumenternas intressen tas tillvara. Kontrollen i sin tur ska se till att företagen lever upp till lagstiftningen.
Kontroll av nya livsmedel
Kontrollen av nya livsmedel ska, precis som all annan kontroll, vara riskbaserad, verkningsfull och effektiv. Men det finns också delar som är specifika på området. På den här sidan får du tips om hur kontrollen kan utföras.
Kosttillskott
På den här sidan hittar du fakta om kosttillskott och den lagstiftning som styr vad kosttillskott är och hur de kan användas. Du hittar dessutom mer information på de underliggande sidorna.
Källvatten
Här hittar du information om kontroll av källvatten. Du får veta hur källvatten definieras, vilken behandling som är tillåten, mikrobiologiska och kemiska kvalitetskrav samt vad som gäller för hur källvatten ska märkas.
Leverans av små mängder honung och andra biodlingsprodukter
Ta del av vilka regler som gäller för biodlare som levererar små mängder honung och andra primärprodukter från biodlingen direkt till konsumenter.
Livsmedel för speciella medicinska ändamål - FSMP
På den här sidan hittar du fakta om livsmedel för speciella medicinska ändamål – FSMP. Här kan du läsa om vilka livsmedel som omfattas, vilka regler som styr dem, krav på anmälan och sammansättnings- och märkningskrav.
Livsmedel för särskilda grupper - FSG
På denna och följande sidor hittar du fakta om livsmedel för särskilda grupper – FSG. Läs om vilka livsmedel som omfattas, vilka regler som styr dem, om de ska anmälas eller inte och om det finns sammansättnings- och märkningskrav.
Modersmjölksersättning och tillskottsnäring
På den här sidan hittar du fakta om modersmjölksersättning och tillskottsnäring, vilka regler som styr dem, vilka krav på anmälan som finns liksom krav på sammansättning och märkning.
Märkning av "fri från"-livsmedel
På den här sidan hittar du fakta om vad som särskilt gäller för märkning av ”fri från”-livsmedel. Vad som särskilt gäller för den information som ska kunna lämnas om specialkost hittar du på den separata sidan Information om specialkost.
Märkning av GMO
EU-lagstiftningen ställer hårda krav på märkning av produkter som innehåller genetiskt modifierade organismer, GMO. Syftet är att konsumenten ska ha möjlighet att göra ett medvetet val. Här får du veta vad som gäller.
Märkning av honung
Nedan får du veta vad som gäller vid märkning av honung och produkter som delvis består av honung. Vilka regler som ska tillämpas beror på om den som säljer honungen är livsmedelsföretagare eller ej.
Märkning av kosttillskott
Reglerna om hur ett kosttillskott ska märkas gäller utöver de allmänna märkningsreglerna, som berör alla livsmedel. Här hittar du märkningsreglerna för kosttillskott.
Naturligt mineralvatten
På den här sidan hittar du information om kontroll av naturligt mineralvatten efter att det godkänts av Livsmedelsverket. Läs om hur naturligt mineralvatten definieras, vilken behandling som är tillåten, mikrobiologiska och kemiska kvalitetskrav samt hur naturligt mineralvatten ska märkas.
Naturligt mineralvatten och källvatten
Här hittar du information om lagstiftningen som rör naturligt mineralvatten och källvatten och skillnaderna mellan dessa produkter.
Nya livsmedel
Nya livsmedel är livsmedel som vi inom EU inte har ätit i någon större utsträckning före 15 maj 1997. För att skydda folkhälsan ska sådana livsmedel riskvärderas och godkännas innan de får säljas. Här får du veta vilka regler som gäller och hur de ska användas.
Närliggande produkter till kosttillskott
En del produkter kallas kosttillskott trots att de inte ingår i definitionen. Kosttillskott kan till exempel förväxlas med läkemedel eller medicintekniska produkter som i sammanhanget kallas för gränslandsprodukter. Här reder vi ut begreppen.
Provtagning av "fri från"-livsmedel och specialkost
Provtagning kan ske både av livsmedelsföretagen i den egna kontrollen av verksamheten, och av kontrollmyndigheten. Här får du mer information om när provtagning kan vara aktuellt av ”fri från”-livsmedel inklusive specialkost.
Provtagning av GMO
Medlemsländerna i EU ska kontrollera om det finns både godkända och inte godkända GMO-livsmedel på marknaden. Provtagning har hittills genomförts i GMO-projekt i samarbete med kontrollmyndigheterna. Här beskrivs vad du ska tänka på innan du genomför en provtagnings-kontroll.
Registrering vid biodling och hantering av honung
Anläggningar som bedriver produktion av honung behöver inte godkännas men kan behöva registreras. En verksamhet med honung kan beröra många områden - produktion, hantering, paketering och transport - och omfattas därför av olika regler. Här reder vi ut begreppen.
Risker med kosttillskott
När du som inspektör bedömer om ett kosttillskott är en hälsorisk finns några faktorer du särskilt bör ta hänsyn till. Läs mer om riskerna och vad som är viktigt att tänka på här.
Spannmålsbaserade livsmedel och barnmat för spädbarn och småbarn
På den här sidan hittar du fakta om barnmat, vilka regler som styr området och vilka krav på sammansättning och märkning som finns.
Särskilda bestämmelser om vissa livsmedel
För vissa livsmedel eller grupper av livsmedel finns det särskilda bestämmelser. Det kan till exempel handla om hur ett livsmedel ska vara sammansatt näringsmässigt eller att det finns särskilda märkningskrav.
Traditionell mognadslagring av ost
Ta del av lagstiftningens krav när det gäller traditionell mognadslagring av ost i jordkällare, grottor och liknande utrymmen. Här finns också vägledning till kravet på särskilda rutiner. Observera att denna vägledning bara gäller själva lagringen. Framställningen av osten i mejeriet omfattas inte.