Till huvudinnehåll
Hittade 38 träffar som innehåller orden av typ Innehåll med taggen Slakt
Filtrera på typ
Anvisning Inspektion Trikinkontroll
Här kan du läsa en anvisning till hur du utför en inspektion av trikinkontroller. Denna anvisning ska tillämpas från och med den 1 mars 2024.
Beredskapsplan vid fynd av positivt trikinprov i djur från Sverige
Läs om den beredskapsplan som varje land i EU måste ha med åtgärder som ska vidtas vid ett positivt trikinprov.
Besiktning efter slakt
Här hittar du som officiell veterinär eller officiell assistent bindande anvisningar för hur besiktning efter slakt ska genomföras vid slakt- och vilthanteringsanläggningar.
Besiktning efter slakt av fjäderfä
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär styrande information om hur besiktning efter slakt av fjäderfä ska utföras enligt förordning (EU) 2019/627. Du hittar även stödjande information om hur du bör gå till väga för att kraven i lagstiftningen ska uppfyllas.
Besiktning före slakt av fjäderfä
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär styrande information om hur besiktning före slakt av fjäderfä ska utföras enligt förordning (EU) 2019/627. Du hittar även stödjande information om hur du bör gå till väga för att kraven i lagstiftningen ska uppfyllas.
Besiktning före slakt av tama hov- och klövdjur
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär styrande information om hur besiktning före slakt av tama hov- och klövdjur ska utföras enligt lagstiftningen. Du hittar även stödjande information om hur du bör gå till väga för att kraven i lagstiftningen ska uppfyllas.
Besiktningsgång för tama hov- och klövdjur
Varje slaktkropp med tillhörande organ ska besiktigas efter slakt. Hur besiktningen ska utföras beror på djurslag och ålder. På denna sida beskrivs besiktningsgången för de olika djurslagen.
Beskrivning av aktiviteter för slakt- och vilthanteringsmodellen
Ta del av vilka aktiviteter som kan anges för verksamheter med huvudsaklig inriktning slakt och vilthantering. Läs om vad aktiviteterna omfattar, vilken poäng de ger och om det är en huvudaktivitet. Du får också vägledning till vad Livsmedelsverket anser ska kontrolleras kopplat till aktiviteten.
Beslut om kött från fjäderfä
Den här instruktionen ger dig som officiell veterinär bindande anvisningar för beslut om kött och fyndregistrering för kött från fjäderfä.
Chronic Wasting Disease vid renslakt - samband och avfallshantering
Livsmedelsverket ska CWD-provta alla renar över 12 månader som avvisas från slakt eller som otjänligförklaras i samband med post mortem-besiktning. Här kan du läsa om kraven för samband mellan slaktkropp och avlägsnade delar samt hur hudar och animaliska biprodukter ska hanteras.
Exempel på riskklassning av slakt- och vilthantering
Ta del av exempel på hur du använder den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för olika verksamheter inom slakt- och vilthanteringsmodellen.
Förorening på slaktkroppar av fjäderfä
Ta del av specifik information om förorening på slaktkroppar av fjäderfä, till exempel vid vilka processteg förorening oftast sker och hur förorenade slaktkroppar ska hanteras. Här får du som är officiell veterinär även veta hur du kan utföra kontroll av förorening på slaktkroppar.
Granska rutiner för trikinbeslut
Här ges instruktioner för hur du ska granska företagets rutiner för trikinprovtagning.
Granskning av intyg utfärdade av viltundersökare
Det intyg som den utbildade personen utfärdar och skickar med kroppar av frilevande vilt ska granskas av kontrollpersonalen i samband med köttbesiktningen. Här hittar du information om vilka obligatoriska uppgifter som måste finnas med och hur du ska agera om någon uppgift saknas.
Handhygien vid slakt
Rena händerna är grundläggande för god hygien på alla slakterier.
Hantera trikiner på slakteri och vilthanteringsanläggning
Trikiner är små maskar av typen rundmask, så kallade nematoder, som kan infektera människor och andra köttätande däggdjur. Här följer information om hur vi hanterar risken med trikiner med hjälp av provtagning och hur vi säkerställer att infekterat kött inte kommer ut i livsmedelskedjan.
Hygienregler för Livsmedelsverkets kontrollpersonal
Livsmedelsverkets kontrollpersonal utför kontroller vid livsmedelsanläggningar som står under Livsmedelsverkets kontroll. Den viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning vid arbete eller besök är ändamålsenliga hygienrutiner.
Identifiering av slaktdjur och kontroll av hästpass
När djur kommer till ett slakteri ska de gå att identifiera så att deras ursprung kan spåras. Läs om vilka krav som finns på märkning för djur som ska gå till slakt och vilka åtgärder som ska vidtas i de fall det inte går att identifiera djuren på ett tillfredsställande sätt.
Kontroll av förorening på slaktkroppar av fjäderfä innan kylning
På den här sidan hittar du information om hur en planerad eller händelsestyrd inspektion av förorening på slaktkroppar av fjäderfä kan gå till.
Kontroll efter slakt av ren
Information om besiktningsgång efter slakt, fyndregistrering och beslut om kött hittar du här. Instruktionerna gäller de delar som är specifika för djurslaget ren.
Kontroll före slakt av ren
Specifik information om kontroll före slakt av ren finner du på denna sida. Här får du också veta hur dokumentkontroller av Information från livsmedelskedjan (Food chain information, FCI) och leverantörsgarantier/djurägareförsäkran ska hanteras av dig som officiell veterinär (OV).
Kontroll i samband med slakt av fjäderfä
På den här sidan hittar du övergripande information om vad som gäller vid slakt av fjäderfä och länkar till andra sidor där det finns mer detaljerad information.
Kontroll i samband med slakt av ren
På den här sidan hittar du specifik information om vad som gäller vid slakt av ren.
Laboratorieundersökningar i samband med slakt av fjäderfä
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär stödjande information om hur provtagning i samband med besiktning efter slakt av fjäderfä bör utföras för att kraven i förordning (EU) 2019/627 ska uppfyllas.
Laboratorieundersökningar vid slakt av tama hov- och klövdjur
På den här sidan hittar du som är officiell veterinär stödjande information om hur provtagning i samband med besiktning efter slakt av tama hov- och klövdjur bör utföras för att kraven i förordning (EU) 2019/627 ska uppfyllas.
Minneslista vid godkännande: slakt av fjäderfä och hardjur
Använd minneslistan nedan vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar som ska godkännas med stöd av förordning (EG) nr 853/2004.
Minneslista vid godkännande: slakt av tama hov- och klövdjur
Använd minneslistan nedan vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar som ska godkännas med stöd av förordning (EG) nr 853/2004.
Minneslista vid godkännande: slakteristall
Använd minneslistan nedan vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar som ska godkännas med stöd av förordning (EG) nr 853/2004.
Rena djur till slakt
Kontrollen av att tama hov- och klövdjur till slakt är rena ska genomföras av Livsmedelsverkets personal. Här hittar du de regler som gäller och information om HACCP-baserade förfaranden för förorenade djur.
Rutiner vid brister i trikinhantering
Ta del av information om hur du ska ska agera när en företagare inte följer de trikinbeslut som Livsmedelsverket har fattat vid anläggningen.
Slakt och vilthanteringsmodellen
Denna riskklassningsmodell används för att beräkna kontrollfrekvens på slakterier och vilthanteringsanläggningar som har godkänts enligt förordning (EG) nr 853/2004. Modellen omfattar slakt och vilthantering, animaliska biprodukter (ABP) och djurskydd.
Slakt, vilthantering och styckning
Här hittar du som officiell veterinär eller officiell assistent bindande anvisningar för hur offentliga kontroller ska genomföras vid den slakt och vilthantering som omfattas av förordning (EU) 2017/625 och därtill hörande förordningar.
Test
test
Undantag vid renslakt
De särskilda regler som gäller för slakt av ren och strövren kan du läsa om på den här sidan.
Uppgift om antal slaktade djur
Här hittar du information om hur vi hanterar antalet slaktade djur som underlag för debitering av slakterier och vilthanteringsanläggningar.
Valbara aktiviteter för slakt- och vilthantering
Ta del av vilka aktiviteter som kan anges för livsmedelsverksamheter som riskklassas enligt slakt- och vilthanteringsmodellen.
Wooden breast - bröstmyopati hos fjäderfä
På den här sidan finns information om bröstmyopatin ”wooden breast” och instruktioner för hur du som är officiell veterinär bedömer sådana bröstfiléer vid besiktning efter slakt av fjäderfä.
Åtgärder vid specifika fall av bristande efterlevnad på slakteri
Ta del av vad som gäller för åtgärder som kan vidtas på slakterier vid specifika fall av bristande efterlevnad av kraven på god hygienpraxis.