Till huvudinnehåll
Hittade 13 träffar som innehåller orden med taggen Vilt
Filtrera på typ
Beredskapsplan vid fynd av positivt trikinprov i djur från Sverige
Läs om den beredskapsplan som varje land i EU måste ha med åtgärder som ska vidtas vid ett positivt trikinprov.
Besiktning av vilt
Här hittar du information om vilka olika typer av vilt som förekommer i Sverige, på vilka sätt viltet når konsumenten och hur besiktning av vilt ska gå till på godkänd vilthanteringsanläggning.
Besiktning efter slakt
Här hittar du som officiell veterinär eller officiell assistent bindande anvisningar för hur besiktning efter slakt ska genomföras vid slakt- och vilthanteringsanläggningar.
EU-förordning 2019/624

Om särskilda bestämmelser för utförandet av offentlig kontroll av
produktion av kött och för produktions- och återutläggningsområden för levande musslor i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625

EU-förordning 2019/627

Om enhetliga praktiska arrangemang för utförandet av offentlig kontroll
av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625, och om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005 vad gäller offentlig kontroll

Exempel på livsmedelsföretag i primärproduktionen
På den här sidan hittar du exempel på när verksamheter i primärproduktionen bedöms uppfylla kriterierna för att vara ett livsmedelsföretag och därigenom bör vara registrerade. Du får också stöd i hur du kan resonera när ett företag har flera olika produktionsinriktningar.
Granska rutiner för trikinbeslut
Här ges instruktioner för hur du ska granska företagets rutiner för trikinprovtagning.
Handhygien vid slakt
Rena händerna är grundläggande för god hygien på alla slakterier.
Hantera trikiner på slakteri och vilthanteringsanläggning
Trikiner är små maskar av typen rundmask, så kallade nematoder, som kan infektera människor och andra köttätande däggdjur. Här följer information om hur vi hanterar risken med trikiner med hjälp av provtagning och hur vi säkerställer att infekterat kött inte kommer ut i livsmedelskedjan.
LIVSFS 2005:20

Livsmedelshygien

LIVSFS 2021:9

Livsmedelsverkets föreskrifter om planering av besiktning före och efter slakt

Rutiner vid brister i trikinhantering
Ta del av information om hur du ska hantera brister i företagens hantering vid trikinprovtagning och hur trikinbesluten påverkas.
Slakt, vilthantering och styckning
Här hittar du som officiell veterinär eller officiell assistent bindande anvisningar för hur offentliga kontroller ska genomföras vid den slakt och vilthantering som omfattas av förordning (EU) 2017/625 och därtill hörande förordningar.