Till huvudinnehåll
Hittade 15 träffar som innehåller orden av typ Innehåll med taggen Frilevande vilt
Filtrera på typ
Beredskapsplan vid fynd av positivt trikinprov i djur från Sverige
Läs om den beredskapsplan som varje land i EU måste ha med åtgärder som ska vidtas vid ett positivt trikinprov.
Besiktning av vilt
Här hittar du information om vilka olika typer av vilt som förekommer i Sverige, på vilka sätt viltet når konsumenten och hur besiktning av vilt ska gå till på godkänd vilthanteringsanläggning.
Besiktning efter slakt
Här hittar du som officiell veterinär eller officiell assistent bindande anvisningar för hur besiktning efter slakt ska genomföras vid slakt- och vilthanteringsanläggningar.
Beskrivning av aktiviteter för slakt- och vilthanteringsmodellen
Ta del av vilka aktiviteter som kan anges för verksamheter med huvudsaklig inriktning slakt och vilthantering. Läs om vad aktiviteterna omfattar, vilken poäng de ger och om det är en huvudaktivitet. Du får också vägledning till vad Livsmedelsverket anser ska kontrolleras kopplat till aktiviteten.
Detaljhandelsanläggningar som tar emot frilevande vilt från jägare
Detaljhandelsanläggningar som levererar till slutkonsumenter kan ta emot visst slags nedlagt frilevande vilt och kött av frilevande vilt direkt från jägare. Här kan du ta del av reglerna kring detta och vilka krav som ställs på detaljhandeln.
Exempel på riskklassning av slakt- och vilthantering
Ta del av exempel på hur du använder den nya riskklassningsmodellen för att beräkna kontrollfrekvenser för olika verksamheter inom slakt- och vilthanteringsmodellen.
Granska rutiner för trikinbeslut
Här ges instruktioner för hur du ska granska företagets rutiner för trikinprovtagning.
Granskning av intyg utfärdade av viltundersökare
Det intyg som den utbildade personen utfärdar och skickar med kroppar av frilevande vilt ska granskas av kontrollpersonalen i samband med köttbesiktningen. Här hittar du information om vilka obligatoriska uppgifter som måste finnas med och hur du ska agera om någon uppgift saknas.
Hantera trikiner på slakteri och vilthanteringsanläggning
Trikiner är små maskar av typen rundmask, så kallade nematoder, som kan infektera människor och andra köttätande däggdjur. Här följer information om hur vi hanterar risken med trikiner med hjälp av provtagning och hur vi säkerställer att infekterat kött inte kommer ut i livsmedelskedjan.
Jakt och vilt
Ta del av vilka regler som gäller för leveranser av frilevande vilt och kött från frilevande vilt direkt till slutkonsument eller livsmedelsföretag. Beroende på vilket vilt det handlar om och vilka mängder som jägaren levererar gäller olika regler.
Jägares leveranser av frilevande vilt och kött av frilevande vilt
Frilevande vilt som fällts av jägare och kött från sådant vilt kan levereras på olika sätt. Beroende på vilket slags vilt det är, hur viltet eller köttet levereras och i vilka mängder detta sker, ställs olika krav i lagstiftningen. Visst vilt ska alltid levereras till vilthanteringsanläggning.
Rutiner vid brister i trikinhantering
Ta del av information om hur du ska ska agera när en företagare inte följer de trikinbeslut som Livsmedelsverket har fattat vid anläggningen.
Slakt och vilthanteringsmodellen
Denna riskklassningsmodell används för att beräkna kontrollfrekvens på slakterier och vilthanteringsanläggningar som har godkänts enligt förordning (EG) nr 853/2004. Modellen omfattar slakt och vilthantering, animaliska biprodukter (ABP) och djurskydd.
Uppsamlingscentraler för vilt
Här kan du ta del av vad en uppsamlingscentral är och vilka regler som gäller för dessa anläggningar.
Valbara aktiviteter för slakt- och vilthantering
Ta del av vilka aktiviteter som kan anges för livsmedelsverksamheter som riskklassas enligt slakt- och vilthanteringsmodellen.